Γιατί ο οίκος Moody’s ανέβαλε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

Γιατί ο οίκος Moody’s ανέβαλε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

Με έκθεση του εξηγεί εμμέσως πλην σαφώς γιατί δεν προχώρησε στην προγραμματισμένη αξιολόγηση

Νέα έκθεση στην οποία επισημαίνει τις εξελίξεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο επόμενο διάστημα, εξηγώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την απόφασή του να μην δημοσιεύσει την προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή έκθεση αξιολόγησή τους για τη χώρα, εξέδωσε ο οίκος Moody's.

Όπως σημειώνει, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από τις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές και από το σταθερό ιστορικό επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, καθώς και στην ισχυρή στήριξη από τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη. Ακόμη, αν και το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό, η Ελλάδα επωφελείται από την ευνοϊκή δομή του μετά και τη συμφωνία που πήρε στο Eurogroup, για την ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές του δημόσιου τομέα.

Στα θετικά ο Moody's τοποθετεί το αποτελεσματικό ιστορικό υλοποίησης ενός απαιτητικού συνόλου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, τις μέτριες δανειακές ανάγκες και τα πολύ υψηλότερα επίπεδα πλούτου σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν αξιολόγηση Β1, όπως η Ελλάδα. Στα αρνητικά, ο οίκος σημειώνει, πως η μείωση του πολύ υψηλού χρέους θα απαιτήσει μια πολύ περιοριστική δημοσιονομική πολιτική για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, σημαντικές προκλήσεις αποτελούν η διατήρηση της εστίασης στην ολοκλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, καθώς και η επιτάχυνση της μείωσης των NPEs των τραπεζών.

Ο Moody's επισημαίνει, ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί, εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στην Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων και οι μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τα θεσμικά όργανα και οδηγούν σε βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα και ισχυρότερες επενδύσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα σταθερά τα δημόσια οικονομικά. Αυτό θα οδηγούσε σε ταχύτερη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους, από ό, τι προβλέπεται σήμερα. Ταχύτερες από το αναμενόμενο βελτιώσεις στην υγεία του τραπεζικού τομέα, θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν έναυσμα για μια θετική αξιολόγηση.

Αντίθετα, αρνητική πίεση στην αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να ασκηθεί, εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και αν υπάρξει αντιστροφή μεταρρυθμίσεων που είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί και νομοθετηθεί ή αν οι εντάσεις με τους επίσημους πιστωτές επανεμφανιστούν για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη συνεχή στήριξη της Ευρωζώνης προς τη χώρα.