Φόροι: Πότε αναμένεται να μειωθούν και πόσο

Φόροι: Πότε αναμένεται να μειωθούν και πόσο

Η αρχή της φορολογικής μεταρρύθμισης έγινε με τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ 

Στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλες οι αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και οι οποίες θα ισχύσουν σε βάθος 4ετίας.

Στο διάστημα αυτό θα έχουν γίνει και οι ανάλογες διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών για τον νέο προϋπολογισμό του 2020, καθώς επίσης θα έχει πραγματοποιηθεί το κρίσιμο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου όπου εκεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα κληθεί να αναπτύξει όλο το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια.

Η αρχή της φορολογικής μεταρρύθμισης έγινε με τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% που θα φανεί στα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν ηλεκτρονικά έως τα τέλη Αυγούστου 7.300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η επόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% αναμένεται να συμβεί το 2021, καθώς για το 2020 θα ισχύουν οι μειώσεις που εφαρμόζονται από εφέτος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα τρέξει η νέα αναβαθμισμένη και επικαιροποιημένη εφαρμογή με τις πρόσφατα ψηφισμένες διατάξεις που αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς το δημόσιο και θα είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Αφορολόγητο- ενοίκια

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας καταβάλλεται προσπάθεια να ισχύσει από το 2020 η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο με μέγιστο τα τέσσερα καθώς επίσης να ισχύσει η νέα φορολογική κλίμακα με φορολογικό συντελεστή 9% από 22% σήμερα για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.0000 ευρώ για όλες τις κατηγορίες των φυσικών προσώπων, δηλαδή για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν ενοίκια υπάρχουν δυο σενάρια: Ή να φορολογούνται τα εισοδήματα από τα ενοίκια όπως όλα τα άλλα εισοδήματα ή να παραμείνει η ξεχωριστή φορολογική κλίμακα που ισχύει σήμερα.

ΦΠΑ

Οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11% αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2022 και μετά.

Διαβάστε περισσότερα στο «Βήμα της Κυριακής» που κυκλοφορεί

Παρακαλούμε περιμένετε ...