Έτσι θα σταματήσουν να σας «ποδοπατούν» στη δουλειά

Έτσι θα σταματήσουν να σας «ποδοπατούν» στη δουλειά

Οι 4 συμβουλές για όποιον δίνει το είναι του στη δουλειά αλλά κανείς δεν τον λαμβάνει υπόψη

Προθεσμίες, απαιτήσεις, αυξημένες προσδοκίες, έτσι περνούν τη μέρα τους οι επαγγελματίες που σέβονται τη δουλειά τους, τρέχοντας να προλάβουν εργασιακά αιτήματα που θέτουν άλλοι.

Και θέλουν τον χρόνο, την ενέργεια και την τεχνογνωσία τους, κάτι που δίνει ο υπάλληλος με χαρά, για όλα υπάρχει όμως και ένα μέτρο. Αν είσαι ο πρώτος που έρχεται στο γραφείο και ο τελευταίος που φεύγει και είσαι μάλιστα ο μόνος, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Πιθανότατα να σε εκμεταλλεύονται, χωρίς να εκτιμούν ταυτοχρόνως τη σκληρή δουλειά και την προσήλωσή σου. Αυτά μας λέει η Melody Wilding, σύμβουλος επαγγελματικούπροσανατολισμού που ασχολείται ακριβώς με τέτοια εργασιακά προβλήματα.

Παρέχοντας τελικά 4 συμβουλές για όποιον δίνει το είναι του στη δουλειά αλλά κανείς δεν τον λαμβάνει υπόψη.

Αναμετρήσου με τους φόβους σου: Μπορεί η αποφασιστικότητα και η δέσμευσή σου να προέρχονται από αξίες όπως η ευαισθησία και το φιλότιμο, είσαι σίγουρος όμως ότι δεν έχουν στη βάση τους κάποια φοβία; Μήπως φοβάσαι την απόρριψη; Την αποτυχία; Είσαι σημαντικό να ξέρεις γιατί θες τόσο να ικανοποιείς τους άλλους.

Δες με ειλικρίνεια τι σου κοστίζουν όλα αυτά: Ήρθε η ώρα, μας λέει, να αναρωτηθείς αν ο μισθός αξίζει όλες τις προσωπικές συνέπειες. Αν το κάθε «ναι» που λες αποζημιώνεται τόσο ώστε να καταπίνεις τις αρνητικές συμπεριφορές. Αν όχι, θέσε προτεραιότητες και βάλε τον εαυτό σου πάνω από όλα.

Δίδαξε στους άλλους πώς θες να σου φέρονται: Αν δεν εκτιμάς τον εαυτό και τον χρόνο σου, τότε κανείς δεν θα το κάνει, διατείνεται η Wilding. Θέσε όρια, πες «όχι» σε παράλογες απαιτήσεις και βάλε τα πράγματα στη θέση τους.

Κάνε το αντίθετο: Αν η προθυμία σου να βοηθήσεις είναι η τυπική συμπεριφορά σου, ώρα να γνωρίσεις αυτό που λένε οι ψυχολόγοι «αντίθετη πράξη». Κάνουμε το αντίθετο δηλαδή απ’ ό,τι μας λένε τα συναισθήματά μας, υιοθετώντας έτσι πιο υγιή πρότυπα συμπεριφοράς. Αντί να λύνεις εσύ κάθε πρόβλημα, κάνε το αντίθετο και δίδαξε τους συναδέλφους πώς να αναλαμβάνουν την ευθύνη και να επιλύουν μόνοι τα θέματά τους.