Πώς απολύεις κάποιον που συμπαθείς

Πώς απολύεις κάποιον που συμπαθείς

«Οδηγός» του Business Insider για όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες απολύσεις

Την ώρα που κάθε απόλυση μόνο ευχάριστη δεν είναι ως διαδικασία, τα πράγματα γίνονται απείρως χειρότερα όταν πρέπει να διώξεις κάποιον που σέβεσαι και εκτιμάς.

Κι όμως, ακόμα κι εδώ υπάρχει τρόπος να γίνει το πράγμα πιο υποφερτό, με έναν κομψό οδηγό 5 βημάτων που συνέταξε το περιοδικό Business Insider για όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες απολύσεις.

Βγάλε τα συναισθήματά σου έξω από την εξίσωση: Αφήνοντας κατά μέρος τους συναισθηματισμούς, ανέλυσε ψυχρά γιατί πρέπει να φύγει ο συγκεκριμένος υπάλληλος από την εταιρία, ώστε να έχεις ξεκάθαρο το τοπίο και ήσυχη τη συνείδησή σου.

Το κλειδί είναι η σαφήνεια: Διαύγεια και καθαρότητα χρειάζονται στη διαδικασία της απόλυσης, αμφότερες ενδείξεις σεβασμού, ώστε να καταλάβει ο υπάλληλος τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του. Μια απόλυση δεν είναι εξάλλου το απόλυτο τέλος, παρά μια νέα αρχή κάπου αλλού. Η ειλικρίνεια στην επικοινωνία είναι επίσης αποφασιστικής σημασίας, ώστε να κατανοήσει ο υπάλληλος τους λόγους της απόλυσής του και να μην ταλανίζεται με σκέψεις για το τι δεν έκανε καλά ή τι θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερα.

Δημιούργησε συνθήκες αμοιβαίου διαλόγου: Όταν είναι να μεταφέρεις κακά μαντάτα στον εργαζόμενο, το τελευταίο που χρειάζεστε είναι ένα κακό κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης. Αυτό που πρέπει να κάνει το αφεντικό είναι να μεταχειριστεί εκείνη τη γλώσσα που διευκολύνει τον υπάλληλο να μιλήσει ανοιχτά και να θέσει δύσκολες ερωτήσεις αναφορικά με την απόλυσή του.

Ακολούθησε τις διαδικασίες του πρωτοκόλλου: Σε κάθε απόλυση, είναι αποφασιστικής σημασίας για τον διευθυντή να γνωρίζει τις διαδικασίες και τα νομικά ζητήματα που εμπλέκονται, ώστε να κυλήσουν τα πράγματα όσο πιο ομαλά γίνεται. Κάτι που μπορεί να υπονομευτεί όταν εκτιμάς αφάνταστα τον υπάλληλο και θες μια πιο προσωπική στιγμή μαζί του. Ο σεβασμός στην προσωπικότητά του αποδεικνύεται ωστόσο εμπράκτως μόνο μέσα από τον σωστό χειρισμό του πρωτοκόλλου απόλυσης.

Ολοκλήρωσε την κουβέντα με θετικό τρόπο: Με δεδομένο ότι τον συμπαθείς και πιστεύεις στις ικανότητές του, η προσφορά για μια καλή συστατική είναι απαραίτητη για να κλείσει με θετικό πρόσημο η άβολη στιγμή. Την ίδια ώρα, είναι και μια γνήσια κίνηση που μπορεί να αποδειχτεί ευεργετική για την καριέρα του υπαλλήλου και την επόμενη δουλειά του.