Η επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη «βουλιάζει» τη λίρα

Η επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη «βουλιάζει» τη λίρα

Οι αγορές προβλέπουν μία μακρά περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα

Νέα «βουτιά» κάνει σήμερα η τουρκική λίρα στις διεθνείς χρηματαγορές, μετά την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου.

Ειδικότερα, περί τις 15:00 ώρα Ελλάδας, το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε κατά 1,14% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με την ισοτιμία να φθάνει τις 6,146 λίρες ανά δολάριο, από 6,076 λίρες ανά δολάριο που έκλεισε χθες. Νωρίς το πρωί μάλιστα η ισοτιμία έφθασε τις 6,186 λίρες ανά δολάριο. Την ίδια ώρα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης στην Κωνσταντινούπολη υποχωρούσε κατά 2,5%.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η απόφαση επανάληψης των δημοτικών εκλογών στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ενδεχομένως να βάλει τη χώρα σε μία παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αναταραχής, που θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό κάθε προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας. Μάλιστα, ο επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στις αναδυόμενες αγορές της TD Securities στο Λονδίνο, Κρίστιαν Μάτζιο, προέβλεψε μιλώντας στο Bloomberg, ότι η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος θα υποχωρήσει στις 7,90 λίρες ανά δολάριο έως το τέλος του Ιουνίου.