Εξελίξεις στην ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ, τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Εξελίξεις στην ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ, τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Ποια χώρα άρχισε να χρεώνει τις αναλήψεις μετρητών

Όλο και περισσότερα ATM στη Μεγάλη Βρετανία χρεώνουν τις αναλήψεις μετρητών σύμφωνα με την βρετανική ένωση καταναλωτών which? καθώς η ανάληψη μετρητών παγκοσμίως αλλάζει.

Το Μάρτιο σχεδόν 1.250 ΑΤΜ άρχισαν να χρεώνουν ένα ευρώ σε κάθε ανάληψη και μέχρι σήμερα τα μηχανήματα έφτασαν τα 1.750.

Οι εταιρείες Cardtronics και NoteMachine, που είναι οι μεγαλύτερες στη λειτουργία των μηχανημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, χτυπούν «καμπανάκι» υποστηρίζοντας ότι σύντομα η χρέωση θα γίνεται σε ακόμα 5.000 ΑΤΜ.

«Σταμάτησα να βγάζω χρήματα από το τοπικό ATM όταν ξεκίνησε να με χρεώνει επιπλέον, βρίσκομαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και δεν μπορώ να χρεώνομαι επιπλέον για να έχω πρόσβαση στα χρήματά μου, τα οποία χρειάζομαι για τις καθημερινές μου ανάγκες» δηλώνει ο 36χρονος Ρόμπιν από το Kirkcaldy.

Μέσα στο 2018 1.000 καταστήματα τραπεζών έκλεισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των ΑΤΜ στη χώρα.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο ethnos.gr τραπεζικό στέλεχος, αυτήν τη στιγμή διεξάγεται στην Ευρώπη και την ευρωζώνη μεγάλη συζήτηση για αυτό το θέμα, το οποίο έχει μάλιστα πολλές και διαφορετικές προεκτάσεις.

Το πρώτο ζήτημα που υπάρχει είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί να έχει θετική απόκριση η πολιτική επιθυμία να υπάρχουν ΑΤΜ παντού. Σύμφωνα με τις θέσεις των τραπεζιτών, κάτι τέτοιο στις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι ασύμφορο. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια οι καταναλωτές να στραφούν στο άυλο χρήμα και τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές. Επίσης, ο τραπεζικός κλάδος έχει να αντιμετωπίσει το «άνοιγμα του επαγγέλματος» και την είσοδο σε αυτό από άλλους παίκτες, γεγονός που προκαλεί επιπλέον δυσκολίες στον τρόπο λειτουργίας τους.

Αυτήν τη στιγμή, η μόνη χρέωση που υπάρχει στις αναλήψεις μέσω ΑΤΜ είναι όταν κάποιος σηκώνει χρήματα με κάρτα από άλλη τράπεζα. Η χρέωση αυτή είναι κλιμακωτή και είναι, για παράδειγμα, λίγο μικρότερη από 1 ευρώ για ανάληψη 100 ευρώ.

4
σχόλια
 1. avatar Ανεστης

  Απλα θα γεμισετε κοσμο μεσα στις τραπεζες και θα σηκωνουμε ολα τα λεφτα απο τους λογαριασμους μας κατ ευθειαν καθε πρωτη του μηνα. Δεν θα σας αφησουμε φραγκο και θα βογγηξετε

  1. avatar Το ίδιο θα ισχυει για ολες τις αναληψεις

   οχι μονο απο ΑΤΜ.

 2. avatar Ο αντιπολιτευόμενος

  Γιατι δεν μας λενε ευθεως οτι για τα χρήματα που βγάζουμε πρεπει να πληρώνουμε ποσοστό στις νταβατζο- τραπεζες?
  Δεν ντρεπονται που μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε μεσω e-banking και να μας χρεωνουν την συναλλαγή? Η ΔΕΗ υποχρεώνει ηλεκτρονικό λογαριασμό αλλιώς χρεώνει 1 ευρώ για εντυπο λογαριασμό. Οταν πληρώνεις μεσω ιντερνετ σου κρατούν 0,30 ευρώ. Με καρτα πληρώνεις σου χρεώνει το μαγαζι την κράτηση για το pos. Δηλαδή το νταβαντζιλίκι δεν το γλυτώνεις με τίποτα.
  Αυλο χρημα my @ss.
  Υπάρχει τρόπος για να εχουμε διαθέσιμα τα χρήματά μας χωρις να πληρώνουμε νταβατζιλίκι?
  Θα χρησιμοποιεί η γιαγια και ο παππους αυλο χρήμα για να τους "ξαφριζουν" τα αλάνια, κρατωντας αριθμους καρτων και κωδικούς.

 3. avatar Sakis

  ΠΑΜΕ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΗ ΜΟΡΦΗ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΤΜ
  (ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΑΝΑΤΙΝΑΞΕΙΣ)
  ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΣΚΕΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΣΕ ΦΥΣΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΛΕΟΝ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΧΓΟ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Κ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΘΥΡΙΔΕΣ ΣΤΡΩΜΑΤΑ Κ ΑΛΛΟΥ ΘΑ ΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΑ ΚΟΙΝΩΣ ΜΠΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 666

Παρακαλούμε περιμένετε ...