Τον έκοψαν από επενδυτικό ριάλιτι, πούλησε τελικά την εταιρία του στην Amazon έναντι 1 δισ. δολαρίων!

Τον έκοψαν από επενδυτικό ριάλιτι, πούλησε τελικά την εταιρία του στην Amazon έναντι 1 δισ. δολαρίων!

«Εγώ προσπαθώ πάντα να πω στους άλλους: βρείτε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα και λύστε το»

Η καριέρα του Jamie Siminoff έχει τόνους απόρριψης να διηγηθεί, έχει όμως και εξίσου μεγάλες δόσεις επιμονής.

Και είναι μάλλον παράξενο να έχει εισπράξει τόσα «όχι» ο άνθρωπος που έφτιαξε τη Ring, μια υπερεπιτυχημένη εταιρία με «έξυπνες» θυροτηλεοράσεις και καινοτόμο εξοπλισμό οικιακής ασφάλειας που πουλήθηκε πέρυσι στην Amazon για 1 δισ. δολάρια!

Κι όμως, πίσω στο 2013 η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική για εκείνον. Ο Siminoff είχε παρουσιάσει την ιδέα του στο γνωστό επενδυτικό ριάλιτι των ΗΠΑ «Shark Tank», που προβάλλεται στο δίκτυο ABC και φέρνει επίδοξους επιχειρηματίες ενώπιον μιας επιτροπής επενδυτών που κρίνουν αν θα χρηματοδοτήσουν ή όχι την ιδέα. Και είχε φύγει με τα χέρια άδεια!

DoorBot την έλεγε τότε την απόπειρά του και δεν εντυπωσίασε κανέναν στο πάνελ του ριάλιτι. «Αν θέλεις να είσαι στον κλάδο του επιχειρείν και να έχεις τη δική σου εταιρία και να προσπαθείς να πετύχεις, τότε καλωσόρισες στο παιχνίδι της αποτυχίας», είπε χαρακτηριστικά ο Siminoff σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Business Insider, «ετοιμάσου να χτυπηθείς με πολλά πράγματα. Πρέπει να μπορείς να προχωράς και να κάνεις αυτό που είναι να κάνεις».

Ποιο ήταν όμως το δικό του μυστικό της επιτυχίας; Ο ίδιος λέει πως πρέπει να επικεντρώνεσαι στην επίλυση ενός μακροχρόνιου προβλήματος αντί να ασχολείσαι με εφήμερες τεχνολογίες και βιομηχανίες του συρμού.

«Ο λόγος που αγόρασε η Amazon τη Ring είναι γιατί ήταν μια εταιρία που δεν είχε φτιαχτεί για να πουλά. Αυτό που χάνουν οι περισσότεροι όταν φτιάχνουν ένα startup είναι το γεγονός ότι επικεντρώνονται σε μια τεχνολογία που είναι πολύ βραχύβια. Εγώ προσπαθώ πάντα να πω στους άλλους: βρείτε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα και λύστε το».

Και παραπέμπει στη Ring ως παράδειγμα, η αποστολή της οποίας ήταν να κάνει τις γειτονιές ασφαλέστερες, ο ίδιος ο κανόνας λειτουργίας της εταιρίας του αλλά και η σκέψη πίσω από κάθε προϊόν της. «Όσο κι αν αλλάξουν οι τεχνολογίες, εσύ θα συνεχίζεις να δουλεύεις σε αυτό το πρόβλημα. Κι έτσι χτίζεις μακροπρόθεσμα μια επιχείρηση».

Αυτό ήταν το χαρακτηριστικό που έκανε τη Ring να πετύχει παρά τις αρχικές επενδυτικές αρνήσεις, πως είχε ένα προϊόν που έλυνε πειστικά ένα διαχρονικό πρόβλημα ασφαλείας