Αχτσιόγλου: Ο δημοσιονομικός χώρος θα κρίνει τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Αχτσιόγλου: Ο δημοσιονομικός χώρος θα κρίνει τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Τι είπε η υπουργός Εργασίας για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές του 2012 στις συντάξεις και στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σχετικά με τις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων, μιλώντας στον τ/σ ΑΝΤ1.

Όπως είπε «οι περικοπές του 2012 έχουν ονοματεπώνυμο και πολιτικούς υπεύθυνους. Ήταν η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έκανε αυτές τις αντισυνταγματικές περικοπές». Συμπλήρωσε δε, ότι «από ‘κει και πέρα, αφενός η απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές του 2012 δεν αφορά το διάστημα πριν το 2015, αφετέρου η ελληνική κυβέρνηση έχει απαντήσει στο ζήτημα με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε, ότι «αναφορικά με το διάστημα από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ μέχρι την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, εξετάζουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουμε». Πρόσθεσε, ότι για το 2019 ο δημοσιονομικός χώρος χρησιμοποιήθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης που περιέγραψε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ωστόσο -σημείωσε- «έχουμε αποδείξει, ότι κάθε εκατοστό δημοσιονομικού χώρου που διασφαλίζουμε, το χρησιμοποιούμε αμέσως, για να υποστηρίζουμε τους συνταξιούχους και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και να απαλύνουμε πληγές των πολιτικών της περιόδου 2010-2014. Αυτό θα πράξουμε και σε σχέση με το ζήτημα των αναδρομικών».

Όσον αφορά στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είπε ότι «είναι μία ρύθμιση τεράστιας κοινωνικής ανακούφισης, από την οποία μπορούν να ωφεληθούν 1.300.000 άνθρωποι». Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε, ότι η ρύθμιση «δεν έχει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και το πιο σημαντικό στοιχείο της είναι, ότι έχει κούρεμα βασικής οφειλής, δηλαδή κεφαλαίου, που δεν το είχαν προηγούμενες ρυθμίσεις. Έχει επίσης κούρεμα και των προσαυξήσεων κατά 85% και η νέα μειωμένη οφειλή θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις».

Σημείωσε δε, ότι «την επόμενη μέρα της ψήφισης του νόμου θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση». Επεσήμανε παράλληλα, ότι η ρύθμιση «έχει μία επιπλέον μεγάλη ωφέλεια για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω αυξημένων χρεών στα ταμεία, παρότι πληρούν τα άλλα κριτήρια. Οι άνθρωποι αυτοί, που είναι περίπου 80.000, θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη και θα τους γίνεται μία μικρή παρακράτηση για την εξόφληση της οφειλής τους».

Παρακαλούμε περιμένετε ...