Η λιγνιτική μονάδα της Μελίτης και ο όρος του Ομίλου Μυτιληναίου που δεν έγινε δεκτός από τη ΔΕΗ

Η λιγνιτική μονάδα της Μελίτης και ο όρος του Ομίλου Μυτιληναίου που δεν έγινε δεκτός από τη ΔΕΗ

Τα 25 εκατομμύρια ευρώ και οι πληροφορίες για τη προνομιακή σύμβαση

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την προσφορά του Ομίλου Μυτιληναίου για τη λιγνιτική μονάδα της Μελίτης ύψους 25 εκατ. ευρώ. Αναφέρεται μάλιστα ότι ήταν η μοναδική έγκυρη προσφορά. Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι η συγκεκριμένη προσφορά είχε ως προϋπόθεση έναν πολύ δυσμενή όρο για τη ΔΕΗ.

Ποιος ήταν αυτός;

Να συνεχιστεί για σημαντικό αριθμό ετών η σύμβαση μεταξύ του Αλουμινίου και της ΔΕΗ, με την οποία το Αλουμίνιο προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια σε προνομιακή τιμή, δηλαδή κάτω του κόστους της ΔΕΗ, και πολύ πιο φθηνά απ’ ότι αγοράζουν οι άλλοι πελάτες της ΔΕΗ στην υψηλή τάση.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα 25 εκατ. προσφοράς για τη Μελίτη αντιστοιχούν στο ετήσιο όφελος του Ομίλου Μυτιληναίου (και αντίστοιχα στη ζημιά της ΔΕΗ) από τη συνέχιση της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΗ και του Αλουμινίου για μόλις ένα έτος.

Με άλλα λόγια, ο Όμιλος Μυτιληναίου θα είχε όφελος ακόμα και να έχει τη λιγνιτική μονάδα της Μελίτης κλειστή με την προϋπόθεση ότι θα διασφάλιζε τη συνέχιση της ιδιαίτερα προνομιακής σύμβασης ηλεκτρικής ενέργειας για το Αλουμίνιο.

Γι’ αυτό φυσικά και δεν έγινε αποδεκτή η προσφορά από τη Διοίκηση της ΔΕΗ. Αποδοχή της θα σήμαινε επέκταση των σκανδαλώδων συμβάσεων μεταξύ της ΔΕΗ και του Αλουμινίου του Ομίλου Μυτιληναίου που έχουν ζημιώσει την ΔΕΗ με εκατοντάδες εκατομμύρια έως τώρα.