Στέργιος Νέζης: Αύριο η δίκη για την «μίζα» των 250.000 ευρώ

Στέργιος Νέζης: Αύριο η δίκη για την «μίζα» των 250.000 ευρώ

Αναβιώνει στο Εφετείο η υπόθεση που φέρεται να συνδέεται με τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο

Η υπόθεση της «μίζας» των 250.000 ευρώ με κεντρικά πρόσωπα τον Στέργιο Νέζη και τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο μπαίνει και πάλι στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου.

Ο Στέργιος Νέζης θα καθίσει στο εδώλιο του Εφετείου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση που πρωτόδικα έχει καταδικαστεί, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, σε κάθειρξη 5 ετών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος το οποίο συνδέεται με το αδίκημα της δωροδοκίας. Πρόκειται για ένα αδίκημα που αν και το δικαστήριο δέχτηκε ότι διαπράχθηκε, τελικά. κρίθηκε ότι έχει παραγραφεί με αποτέλεσμα να γλυτώσει την καταδίκη ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ υποχρεώθηκε από το πρωτόδικο δικαστήριο να καταβάλλει εγγύηση 100.000 ευρώ για να του χορηγηθεί αναστολή ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η κατάσχεση και δήμευση του ποσού των 250.000 ευρώ.

Η υπόθεση αφορά στην «μίζα» που φέρεται να έλαβε ο Στέργιος Νέζης από τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο, το 2003, μέσω εξωχώριας εταιρίας, προκειμένου να ανατεθεί στη ΜΕΤΚΑ έργο στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο.

Οι δυο κατηγορούμενοι στο πρωτόδικο δικαστήριο παραδέχτηκαν τη διαδρομή των 250.000 ευρώ μέσω εξωχώριας εταιρίας ,ωστόσο, ισχυρίστηκαν πως δεν κρυβόταν τίποτα ύποπτο πίσω από την ενέργεια τους. Η διαδρομή του «μαύρου χρήματος» ξεκίνησε από λογαριασμό του Ευάγγελου Μυτιληναίου και σύμφωνα με την κατηγορία, έφτασε καθαρό στον Στέργιο Νέζη.

Ο Στέργιος Νέζης ισχυρίστηκε πως έλαβε τα χρήματα … κάτω από το τραπέζι για λόγους φοροαποφυγής ενώ ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος έριξε την ευθύνη για την συμφωνία στον πατέρα του, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή. Οι δυο κατηγορούμενοι στις απολογίες τους υποστήριξαν πως τα χρήματα αφορούσαν μελέτη για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία συμφωνήθηκε το 1999 και παραδόθηκε το 2003. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να δώσουν πειστική εξήγηση πώς τα χρήματα κατατέθηκαν άπαξ παρά τον ισχυρισμό πως η μελέτη γινόταν σταδιακά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2020 λίγες μόλις ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας ο οποίος είχε υιοθετήσει αλλαγές στο νόμο περί καταχραστών του δημοσίου που χαρακτηρίστηκαν από νομικούς «διατάξεις πλυντήριο» και οδήγησαν σε ξαφνικό θάνατο υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς.

Οι επίμαχες διατάξεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις εντός αλλά και εκτός Ελλάδος με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Ν.Δ. να προχωρήσει σε τροποποιήσεις.