Κλειδώνει η πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ

Κλειδώνει η πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ

Στις 23 Απριλίου τα επίσημα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018

Στις διεθνείς αγορές των ομολόγων σχεδιάζει να επιστρέψει για τρίτη φορά από τις αρχές του έτους η κυβέρνηση. Τα κυβερνητικά σχέδια διευκολύνουν η απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ και η πρόωρη αποπληρωμή τον ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Σε αυτές τις δυο θετικές ειδήσεις ποντάρει το οικονομικό επιτελείο το οποίο θεωρεί ότι έχουν αντίκτυπο στους επενδυτές. Το Σάββατο στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν στην Ουάσιγκτον προκειμένου  θα κλείσουν οι λεπτομέρειες μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαίων και Ταμείου για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των 9,7 δισ. ευρώ που οφείλει η χώρα μας στον διεθνή οργανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ώρες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποστείλει και επίσημο αίτημα προς τον ESM προκειμένου, ως βασικός πιστωτής, να δώσει το «πράσινο φως» για τα ελληνικά σχέδια που φαίνεται να ακολουθούν το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Με την πρόωρη αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ το όφελος για την χώρα είναι διπλό: αφενός, θα εξοικονομηθούν περίπου 150 εκατ. ευρώ με 180 εκατ. ευρώ από τους τόκους που επιβαρύνουν σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό, αφετέρου θα σταλεί ακόμα ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές, το οποίο θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού του Δημοσίου και της πιστοληπτικής αξιολόγησής του. Το πρώτο βήμα θα γίνει στις 26 Απριλίου, όπου ο οίκος Standard & Poor’s  εκτός απροόπτου, θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας πιθανότατα κατά μία βαθμίδα, από Β+ σε ΒΒ-, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον οίκο Fitch.

Όσον αφορά στα σχέδια που έχουν κάνει στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για την νέα έξοδο στις αγορές προβλέπουν τα εξής δύο σενάρια:

- Έκδοση ενός νέου ομολόγου διάρκειας 3 ετών κάτι το οποίο φαίνεται να περιμένει η αγορά και θα δώσει την δυνατότητα συγκέντρωσης των 2,5 δισ. ευρώ.

- Έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου με στόχο τον δανεισμό 2 δισ. ευρώ.

-  Reopening κάποιων από των υφιστάμενων εκδόσεων με στόχο έως 1,5 δισ. ευρώ.

Ο Απρίλιος προσφέρεται πάντως για την τήρηση αυτών των σχεδίων διότι στις 23 Απριλίου ανακοινώνονται τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018 σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,9% του ΑΕΠ ενώ τρεις ημέρες μετά στις 26 Απριλίου έχουμε την  αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, πιθανότατα κατά μία βαθμίδα σε ΒΒ- από Β, από τον οίκο Standard & Poor's.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδος ενώ θα ακολουθήσουν οι προβλέψεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...