Θετικός ο ESM για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Θετικός ο ESM για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Ο ESM «θα υποστήριζε» την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων της από το ΔΝΤ, σήλωσε ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ τόνισε, πως θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τους πιστωτές, προκειμένου να διασφαλιστεί, ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Εξάλλου, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς για το 1/3 των δανείων του ΔΝΤ (3,5 δισ. ευρώ) η Ελλάδα πληρώνει «πολύ ακριβό» επιτόκιο 5%, «πολύ υψηλότερο» από το κόστος δανεισμού της στις αγορές. Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στην εκταμίευση των 973 εκατ. ευρώ, είπε ότι τα 644 εκατ. ευρώ αφορούν την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και τα υπόλοιπα την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Υπενθύμισε επίσης, ότι δεν πρόκειται για νέο δάνειο, αλλά για μεταφορά κεφαλαίων, χωρίς προϋποθέσεις, που συνδέονται μόνο με τη δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και που θα τη βοηθήσουν να αποπληρώσει τα δάνειά της. Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε, ότι η εκταμίευση θα γίνει, μόλις ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης και «όχι αργότερα από τις αρχές Μαΐου».