Βρετανία: Άνω– κάτω η Βουλή των Λόρδων λόγω Brexit

Βρετανία: Άνω– κάτω η Βουλή των Λόρδων λόγω Brexit

Οι κατηγορίες στα μέλη και η παρέμβαση του προέδρου του σώματος

Με μόλις μια ψήφο πέρασε το νομοσχέδιο για την αποφυγή εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, με αίτημα την παράταση του άρθρου 50 - που κατέθεσε η Ιβέτ Κούπερ, από την Βουλή των Κοινοτήτων.

Το νομοσχέδιο θα παραμείνει, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα παραμείνει τελικά προς συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων μέχρι τη Δευτέρα, καθώς συμφωνήθηκε να υπάρξει καθυστέρηση στα τελικά στάδια της διαδικασίας έγκρισης.

Αρχικά, τα μέλη της Βουλής των Λόρδων του Εργατικού Κόμματος επεδίωξαν να ολοκληρώσουν την διαδικασία σήμερα, αλλά μετά από περίπου εφτά ώρες συζητήσεων και τουλάχιστον 12 ψηφοφορίες για το εάν θα υπάρξει επίσπευση της διαδικασίας ή όχι, υποχώρησαν σε πρόταση των μελών του Συντηρητικού Κόμματος να υπάρξει λεπτομερέστερη εξέταση του νομοσχεδίου.

Έτσι συμφωνήθηκε η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου να πραγματοποιηθεί αύριο, ενώ τα υπόλοιπα στάδια τη Δευτέρα. Η καθυστέρηση αυτή θεωρείται ως νίκη της κυβέρνησης, γιατί η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί όταν μάλλον θα είναι αργά για να έχει κάποιες συνέπειες.

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, την επόμενη μέρα της έγκρισής του, η κυβέρνηση της Βρετανίας θα πρέπει να θέσει σε ψηφοφορία την αναζήτηση μίας επιπλέον καθυστέρησης στο Brexit, και σύμφωνα με το χρονικό περιθώριο που έχει απομείνει, κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμβεί πριν την Τετάρτη - ημέρα διεξαγωγής της έκτακτης Συνόδου της ΕΕ, στην οποία θα παρευρίσκεται η Τερέζα Μέι.

Τα μέλη της Άνω Βουλής που υποστηρίζουν το Brexit, κατηγορήθηκαν ότι προσπάθησαν να καθυστερήσουν και να εμποδίσουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας του νομοσχεδίου, ενώ αυτά που ήταν φιλικά διακείμενα στο νομοσχέδιο χρησιμοποίησαν επανειλημμένα κάποια μέσα που χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, προκειμένου να επισπεύσουν τη διαδικασία με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την παρέμβαση του προέδρου του σώματος, ο οποίος έκανε λόγο για κατάχρηση της διαδικασίας.