O Tim Cook εξηγεί γιατί δεν χρειάζεσαι πτυχίο για να γίνεις πετυχημένος

O Tim Cook εξηγεί γιατί δεν χρειάζεσαι πτυχίο για να γίνεις πετυχημένος

«Υπάρχουν αρκετές δεξιότητες που δεν μαθαίνουν οι νέοι στο πανεπιστήμιο»

Την ώρα που ένα πανεπιστημιακό χαρτί έχει γίνει στις μέρες μας κοινός τόπος για όποιον θέλει να διεκδικήσει μια καλύτερη θέση στην αγορά εργασίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple φαίνεται να ακολουθεί μια διαφορετική οδό.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Cook, υπάρχουν αρκετές δεξιότητες που δεν μαθαίνουν οι νέοι στο πανεπιστήμιο. Και μια από αυτές είναι ο προγραμματισμός.

Αυτό είπε πρόσφατα σε συνάντηση του American Workforce Policy Advisory Board με τον πρόεδρο Τραμπ. Πριν προσθέσει πως οι μισοί υπάλληλοι που προσέλαβε πέρυσι στις ΗΠΑ η Apple δεν είχαν καν πτυχίο στα χέρια τους.

«Κι έτσι, ερευνώντας αυτή τη σχετική αναντιστοιχία μεταξύ των προσόντων που προκύπτουν από τα πανεπιστήμια και των ικανοτήτων που εμείς πιστεύουμε πως θα είναι απαραίτητες στο μέλλον, και πολλές άλλες δουλειές το κάνουν επίσης, έχουμε αναγνωρίσει τον προγραμματισμό ως μία πολύ σημαντική», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως κάθε παιδί πρέπει να μαθαίνει τα βασικά του κώδικα πριν τελειώσει το Γυμνάσιο.

Το 2016 η Apple εγκαινίασε μάλιστα ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα (Everyone Can Code) για τη σταδιακή μάθηση του προγραμματισμού από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήμιο και, σύμφωνα με τον Cook, περισσότερα από 4.000 αμερικανικά σχολεία το έχουν περιλάβει στις εγκύκλιες σπουδές τους.

Η Apple δεν είναι η μόνη εταιρία που δεν απαιτεί πανεπιστημιακή εκπαίδευση για μια σειρά από θέσεις. Το ίδιο κάνουν η Google και η IBM εδώ και καιρό. Ακόμα και ο ιδρυτής της Apple, Steve Jobs, είχε εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο για να ιδρύσει την εταιρία του το 1976 με έδρα το γκαράζ του