Ο Ομπάμα και η άγνωστη επιστολή του για να σωθεί η Ελλάδα

Ο Ομπάμα και η άγνωστη επιστολή του για να σωθεί η Ελλάδα

Ο ρόλος των ΗΠΑ ως «διαμεσολαβητής» που έπαιξε ρόλο στην αποτροπή του Grexit

Επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία ζητούσε την παρέμβασή του για να αποτραπεί η επιβολή capital controls στη χώρα είχε στείλει, το Σάββατο πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012, ο τότε υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, όπως αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο American College of Greece.

Ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε σε ενημέρωση που είχε από τον τότε κεντρικό τραπεζίτη Γιώργο Προβόπουλο, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει απορρίψει την περαιτέρω αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες (κάτι πάντως που διαψεύδουν πηγές της ΕΚΤ), όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Σύμφωνα με την αφήγηση του κ. Πικραμμένου, «συντάξαμε επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο και εκλήθη ο Αμερικανός πρέσβης Σάββατο πρωί για να την παραλάβει». Ο Αμερικανός πρέσβης επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι ο κ. Ομπάμα είχε λάβει την επιστολή μπαίνοντας στο Air Force One για να ταξιδέψει στη σύνοδο του G20 στο Μεξικό.

Στην ίδια εκδήλωση η δημοσιογράφος Κατερίνα Σώκου αναφέρθηκε στις ΗΠΑ ως έναν «πραγματιστικό διαμεσολαβητή» μεταξύ Ελλάδας και επίσημων πιστωτών, που έπαιξε επανειλημμένως καίριο ρόλο στην αποτροπή του Grexit.

Όπως ανέφερε, οι βασικοί λόγοι για την ενεργό αμερικανική εμπλοκή μετεξελίχθηκαν, από τον φόβο της μετάδοσης της ευρωπαϊκής κρίσης την άνοιξη του 2010 ως τις εικαζόμενες γεωπολιτικές συνέπειες ενός αποτυχημένου κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο το 2015. Ειδικά για την ταραχώδη περίοδο του καλοκαιριού του 2015, είπε, οι επαφές με τους Ευρωπαίους (και ειδικά τους Γερμανούς) ήταν συνεχείς.
Αντίστοιχη ήταν η πίεση και προς την ελληνική πλευρά: η κ. Σώκου αναφέρθηκε στα συχνά τηλεφωνήματα του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στις ανεπίσημες νουθεσίες του Μπιλ Κλίντον προς τον πρωθυπουργό, ενόψει τη συνόδου της 12ης Ιουλίου, να «μη φύγει από το δωμάτιο».