Πώς μπορεί να μπλέξει κάποιος για αγοραπωλησία ακινήτου ή μίσθωση τύπου Airbnb

Πώς μπορεί να μπλέξει κάποιος για αγοραπωλησία ακινήτου ή μίσθωση τύπου Airbnb

Η ΑΑΔΕ ξεκινά ελέγχους στο μητρώο ακινήτων, τις μεταβιβάσεις και τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν φυσικά πρόσωπα, που δεν απασχολούσαν μέχρι σήμερα τις φορολογικές αρχές, το ενδιαφέρον των οποίων προκάλεσε η εκτίναξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb και η αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του μητρώου ακινήτων και τις φορολογικές δηλώσεις, καθώς και τα στοιχεία των μεταβιβάσεων ακινήτων, για να εντοπίσουν:

1. Εάν τα δηλωθέντα εισοδήματα στα έντυπα Ε1 και Ε2 από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων ταυτίζονται με τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Στην περίπτωση που παρατηρούνται αποκλίσεις, θα σχηματίζεται έκθεση ελέγχου και θα καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα, που προκύπτουν. Στην περίπτωση μάλιστα που δεν έχουν δηλώσει τη μίσθωση των ακινήτων στο μητρώο, θα επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

2. Θα αναζητηθούν οι αγοαραπωλησίες ακινήτων, που έχουν γίνει με μετρητα, προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση των χρημάτων, αλλά και αν έχει καταβληθεί ο αναλογούν φόρος μεταβίβασης. Εν ολίγοις, τόσο ο αγοραστής, όσο και ο πωλητής θα ελέγχονται για τυχόν φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα χρήματος.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τιμές των αστικών ακινήτων σε ονομαστικούς όρους αυξήθηκαν το 2018 κατά 1,5%. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Αθήνα η μέση αύξηση των τιμών αστικών ακινήτων το 2018 ανήλθε στο 2,4%, ενώ μόνο κατά το δ΄ τρίμηνο του 2018 οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 4,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

Την ίδια ώρα, τρεις σύλλογοι βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού ΣΟΔΙΑ, ο Σύλλογος ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων-κατοικιών ΣΙΕΕΔΚΕ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. αποφάσισαν να συντονίσουν τις δράσεις τους, εναντίον των περιοριστικών μέτρων σε βάρος ιδιοκτητών και διαχειριστών βραχυχρονίων μισθώσεων, τα οποία μέτρα φέρεται ότι θα ενεργοποιήσει επιτροπή εργασίας από εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Τουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι περιοριστικά μέτρα έχουν ήδη επιβληθεί σε κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των τριών συλλόγων, τα μέτρα αυτά ελήφθησαν σε ήδη υπερκορεσμένες πόλεις, όπως η Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ.