Πώς θα γίνει το κούρεμα στις ασφαλιστικές οφειλές

Πώς θα γίνει το κούρεμα στις ασφαλιστικές οφειλές

Τι ανέφερε για την διαδικασία η Έφη Αχτσιόγλου

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση δυναμικής ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου και την αναβάθμιση από τον οίκο Moody's της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

«Συνολικά διαμορφώνεται πια μια κατάσταση αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία», είπε η υπουργός, εξηγώντας ότι αυτό επιβεβαιώνεται από «τη λήξη των μνημονίων, το γεγονός ότι τα μνημόνια έληξαν καθαρά χωρίς καμία αιρεσιμότητα και χωρίς καμία πιστοληπτική γραμμή, από το ότι οι έξοδοί μας στις αγορές έχουν εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα, από την εμπιστοσύνη που φαίνεται να δείχνουν οι επενδυτές πια στην ελληνική οικονομία, από τη διαρκή μείωση της ανεργίας».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι η έκδοση του 10ετούς ομολόγου «αποτελεί μια ακόμη διάψευση μιας καταστροφολογικής γραμμής που ακούμε από την αξιωματική αντιπολίτευση» και υπογράμμισε: «Μετά το τελευταίο αφήγημα, ότι δεν θα έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, ότι θα έχουμε πιστοληπτική γραμμή στήριξης και όλες τις θέσεις που διαψεύσθηκαν, το νεότερο αφήγημα της ΝΔ είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές. Είναι προφανές ότι αυτό διαψεύδεται κατηγορηματικά, καθώς [...] η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές και μάλιστα έχουμε πια επιτόκια, που σε αποδόσεις, ιστορικά, είναι αυτά που ήταν πριν από 12 χρόνια, άρα όχι απλώς πριν από την κρίση, αλλά και σε μια περίοδο εξαιρετικά καλής οικονομικής ανάκαμψης για τη χώρα».

«Επομένως», συνέχισε, «και η έξοδος στις αγορές -και τώρα και πριν από λίγο καιρό που είχαμε το πενταετές ομόλογο και είχαμε και εξαιρετικές εισπράξεις για το δημόσιο από άποψη χρηματοροής που αντλήθηκε, αλλά κυρίως από την ποιότητα των επενδυτών, καθώς είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δεν αγοράζονται από κερδοσκοπικά funds, αλλά από πιστωτές, οι οποίοι δείχνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία- μαρτυρά ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε μια φάση δυναμικής ανάκαμψης».

«Κατά 65% η μέση μείωση από τα δυο "κουρέματα" των ασφαλιστικών οφειλών»

Ερωτηθείσα σχετικά με την αρχιτεκτονική της προωθούμενης νομοθετικής ρύθμισης για τις ασφαλιστικές οφειλές, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «η βασική οφειλή θα "κουρεύεται" μέσα από έναν επανυπολογισμό των εισφορών που οφείλει ο ασφαλισμένος, στη βάση των πραγματικών εισοδημάτων που είχε από το 2002 και μετά, όχι στη βάση των τυχαίων ασφαλιστικών κλάσεων».

«Αυτό», εξήγησε, «θα οδηγεί οπωσδήποτε σε "κούρεμα" της βασικής του οφειλής», ενώ «το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η ρύθμιση θα περιλαμβάνει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% -και όχι έως 85%. Εν συνεχεία, η νέα μειωμένη οφειλή που θα προκύπτει από αυτά τα δυο κουρέματα -η μέση μείωση θα είναι περίπου της τάξης του 65%- θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ».

«Πρόκειται για μια ρύθμιση εξαιρετικά μεγάλης ανακούφισης για τους ασφαλισμένους και επαγγελματίες και αυτό θα ευνοήσει πολύ και δεκάδες χιλιάδες "εγκλωβισμένους" ανθρώπους που δικαιούνται σύνταξης, αλλά επειδή έχουν οφειλές προς τα ταμεία δεν μπορούν να βγουν» και «πλέον με αυτόν τον τρόπο θα βγαίνουν στη σύνταξη και θα ρυθμίζουν την οφειλή τους μέσα από μία μικρή παρακράτηση, που θα γίνεται από τη σύνταξή τους σε έως 120 δόσεις», επισήμανε.

Κληθείσα να σχολιάσει την κριτική από τη Νέα Δημοκρατία, ότι η αναγκαιότητα της ρύθμισης συνιστά επιβεβαίωση αποτυχίας του ασφαλιστικού συστήματος, είπε: «Η συντριπτική πλειονότητα των χρεών των ασφαλισμένων -το 90% των οφειλών -δημιουργήθηκε πριν από το 2012. Ήταν ακριβώς ο τρόπος που λειτουργούσε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας πριν τη μεταρρύθμιση του 2016, με πολυνομία, κατακερματισμό, άπειρες διατάξεις, άδικες διατάξεις, διαρκή ελλείμματα, διαρκείς περικοπές των συντάξεων, η μία μετά την άλλη, που πρόδιδαν τεράστια αναξιοπιστία του συστήματος σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας, που εφαρμόστηκαν τότε -περικοπές μισθών, συντάξεων και απολύσεις- οι οποίες είχαν οδηγήσει τους ασφαλισμένους να σωρεύουν πολύ μεγάλα χρέη. Τα χρέη σωρεύτηκαν μέχρι τότε. Αν θέλει κανείς, μπορεί πάρα πολύ εύκολα να το δει και από τα κέντρα είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών ότι η συντριπτική πλειονότητα των οφειλών δημιουργήθηκε πολύ πριν το 2016. Άρα, είναι ακριβώς οι πληγές του παρελθόντος που προσπαθούμε να κλείσουμε με τις ρυθμίσεις των οφειλών και όχι δικές μας πληγές».

Σημείωσε, δε, ότι «με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 η συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών πλήρωνε ήδη χαμηλότερες εισφορές από ό,τι με το προηγούμενο σύστημα, δηλαδή και πριν το 2019 το 85% πλήρωνε ήδη εισφορές των 170 ευρώ τον μήνα, ενώ αυτοί οι οποίοι πλήρωναν εισφορές κάτω από 200 ευρώ με το προηγούμενο σύστημα ήταν μόλις ένα 25% των ασφαλισμένων [...]. Ενώ και γι' αυτούς οι οποίοι βρέθηκαν να πληρώνουν κατά τι περισσότερο με το νέο σύστημα -τους ανθρώπους περισσότερο υψηλών ή μεσαίων προς υψηλών εισοδημάτων- από 1η Ιανουαρίου του 2019 μειώσαμε πια το ασφάλιστρο και για αυτές τις κατηγορίες των ασφαλισμένων, το μειώσαμε κατά 33% κι επομένως και αυτοί πια ανακουφίζονται και πληρώνουν λιγότερα από ό,τι με το προηγούμενο σύστημα. Το σύνολο πια των ασφαλισμένων πληρώνει λιγότερα πια από ό,τι με το προηγούμενο σύστημα».

«Οι ρυθμίσεις είναι καλό να υπάρχουν, για να μπορεί στην πραγματικότητα να δίνεται μια ευκαιρία στον ασφαλισμένο να μπει στο σύστημα, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται εκτός του ασφαλιστικού συστήματος και θέλουν να μπουν στο σύστημα. Κι αυτό πρέπει να το θέλει και το Κράτος και αυτή την ευκαιρία δίνουμε με τη ρύθμιση οφειλών», κατέληξε, υπενθυμίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη Έκθεση της Θεσσαλονίκης είχε κι ο ίδιος μιλήσει για σχήματα δόσεων και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, άρα αυτός που έκανε το σχόλιο από τη ΝΔ, μάλλον δεν είχε ακούσει την εισήγηση του προέδρου του».

«Τα αποτελέσματα της σύσκεψης στο ΥΜΑΘ»

Σε ερώτηση σχετικά με τα συμπεράσματα της συζήτησης που έγινε χθες στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της υφυπουργού Ελευθερίας Χατζηγεωργίου και τη συμμετοχή των εποπτευόμενων από την κ. Αχτσιόγλου φορέων στην Κεντρική Μακεδονία, η υπουργός απάντησε:

«Τα ζητήματα που τίθενται στο τραπέζι από τους φορείς που εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΣεπΕ, στην πραγματικότητα καταλαμβάνουν όλη την καθημερινότητα των πολιτών, των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Φαίνεται ότι από την πλευρά του ΕΦΚΑ το μείζον ζήτημα που υπάρχει σε άλλες περιοχές της χώρας, που είναι το ζήτημα της εκκαθάρισης της πληρωμής, δηλαδή των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, στην Κεντρική Μακεδονία δεν υπάρχει στον βαθμό που υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή προχωρά κανονικά η αποπληρωμή των συντάξεων. Επιλύσαμε και κάποιους ειδικούς προβληματισμούς που είχαν τα στελέχη, προκειμένου κι αυτές που είναι σε εκκρεμότητα να προχωρήσουν. Με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το κρίσιμο που φαίνεται είναι ότι χάρη και στην ενίσχυση που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα σε προσωπικό διασφαλίζουν πολύ καλά την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Είναι και αυτοί πολύ αισιόδοξοι αναφορικά με τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Πλέον φαίνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει συμμορφωθεί στο νέο αυξημένο κατώτατο μισθό των 650 ευρώ. Με τον ΟΑΕΔ, συζητήσαμε για τα νέα προγράμματα που "τρέχουν" για τους επιστήμονες, που είναι κυρίως προγράμματα υψηλότερων αποδοχών από τις κλασικές που έδινε ο ΟΑΕΔ --άνω των χιλίων ευρώ δηλαδή. Μου είπαν ότι αυτά τα προγράμματα έχουν πολύ μεγάλη απορροφητικότητα και μου ζήτησαν να συνεχιστούν. Και είπαμε ότι θα πρέπει να σχεδιάσουμε και ειδικότερα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, επικεντρωμένα στα χαρακτηριστικά της περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας και από εκεί πια περιμένω εγώ πολύ συγκεκριμένες προτάσεις από μέρους τους».

«Θα υπηρετήσω από όπου μου ζητηθεί»

Σε ό,τι αφορά το πού θα πολιτευτεί στις εκλογές, η κ.Αχτσιόγλου απάντησε: «Σε εμάς, στην αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτά τα ζητήματα είναι συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος, δεν είναι ούτε ατομικές αποφάσεις, ούτε ατομικά σχέδια, ούτε επαγγελματικά σχέδια. Όταν τα αρμόδια όργανα του κόμματος κάνουν τις σχετικές συζητήσεις θα υπηρετήσω κι εγώ από όπου μου ζητηθεί, είναι τόσο απλό και δεν είναι καθόλου -μα καθόλου προσωπικό».