Βγάζει τρελά ποσά που δεν δικαιολογούνται από την απόδοση της εταιρίας του

Βγάζει τρελά ποσά που δεν δικαιολογούνται από την απόδοση της εταιρίας του

Ο διευθύνων σύμβουλος που βγάζει 312 φορές περισσότερα από τον μέσο υπάλληλό του!

Οι περισσότεροι γενικοί διευθυντές καθαρίζουν πολλά λεφτά και δεν είναι ούτε μυστικό αυτό ούτε έκπληξη αποτελεί.

Μελέτη του Economic Policy Institute το 2017 κατέληξε πως ένας μέσος διευθύνοντας σύμβουλος σε αμερικανική εταιρία βγάζει 312 φορές περισσότερα από τον μέσο υπάλληλό του!

Μέσα σε αυτούς υπάρχουν όμως και κάποιοι που κατέχουν μισθούς σε ευθεία δυσαναλογία με τα κέρδη των εταιριών τους και την τιμή της μετοχής.

Αυτό μας λέει η νέα έκθεση της As You Sow, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που επικεντρώνεται στην εταιρική διαφάνεια προς όφελος των μετόχων, η οποία έβαλε σε λίστα κατάταξης τους πιο ακριβοπληρωμένους γενικούς του δείκτη S&P 500 ο μισθός των οποίων δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά μεγέθη των εταιριών τους.

Πώς το υπολόγισε; Η As You Sow λογάριασε τις ετήσιες αποδοχές των γενικών διευθυντών για το 2018 σε σχέση με το συνολικό μετοχικό όφελος κάθε εταιρίας. Λαμβάνοντας υπόψη και τις περιπτώσεις όπου οι περισσότεροι μέτοχοι ψήφισαν κατά του πακέτου αποδοχών του CEO!

Νικητής στέφεται εδώ ο Ronald F. Clarke, διευθύνων σύμβουλος της Fleetcor Technologies Inc., μιας αμερικανικής πολυεθνικής που πουλά κάρτες καυσίμων αλλά και υπηρεσίες πληρωμών σε άλλες εταιρίες. Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της As You Sow, ο Clarke πληρώνεται κατά 263% παραπάνω από τις μετρήσιμες υπηρεσίες που προσφέρει στην εταιρία.

Ο μισθός του με βάση την επιχειρηματική απόδοση της Fleetcor έπρεπε να κυμαίνεται στα 14.483.985 δολάρια. Πόσο παίρνει ο γενικός; Όχι λιγότερα από 52.643.810 δολάρια! Καθόλου τυχαίο εξάλλου πως το 86% των μετόχων ψήφισαν κατά του πακέτου αποδοχών του.

Στη Fleetcor ο μέσος υπάλληλος αμείβεται με 34.700 δολάρια ετησίως, κάνοντας έτσι τις αποδοχές του γενικού να υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές τις 312 φορές παραπάνω που αμείβεται συνήθως ένας γενικός. Πόσο παραπάνω; Όπως υπολόγισε η As You Sow, ο Clarke αμείβεται κατά 1.517 φορές περισσότερο από τον μέσο υπάλληλό του!