Γερμανία, Ολλανδία και… Ελλάδα οι κερδισμένες από το ευρώ

Γερμανία, Ολλανδία και… Ελλάδα οι κερδισμένες από το ευρώ

Τι αναφέρει έκθεση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής

Χάρη στο ευρώ η ευημερία στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο απ' ό,τι σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης, συμπεραίνει έκθεση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP), την οποία αναδημοσιεύει η DW και σύμφωνα με την οποία στους κερδισμένους είναι και η Ελλάδα, αλλά μόνο μέχρι το 2011.

Η έκθεση του CEP με έδρα το Φράιμπουργκ της Γερμανίας συμπεραίνει 20 χρόνια μετά την εισαγωγή του ευρώ, ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι του ενιαίου νομίσματος ως προς την ενίσχυση της ευημερίας τους είναι Γερμανία και Ολλανδία, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι Γαλλία και Ιταλία. Στις χώρες που κέρδισαν σε ευημερία ανήκει και η Ελλάδα μέχρι το 2011.

Στην έκθεση που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο, αναφέρεται ότι η Γερμανία επωφελήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Βάσει μάλιστα μοντέλου του γερμανικού ινστιτούτου, η ευημερία στη χώρα αυξήθηκε κατά 1,9 τρισ. ευρώ, που αντιστοιχεί ανά κάτοικο σε περισσότερα από 23.000 ευρώ.

Σε καθοδική πορεία η Ελλάδα από το 2011 και μετά

Όσον αφορά την Ελλάδα, η έκθεση δείχνει, ότι η ευημερία στην Ελλάδα ενισχύθηκε σημαντικά την περίοδο 2001-2010. Η ανοδική πορεία ωστόσο ανακόπηκε το 2011, δύο χρόνια αφότου «έσκασε η φούσκα», γράφει χαρακτηριστικά η έκθεση. Από τότε ξεκίνησε η καθοδική πορεία.

Λόγω όμως του σημαντικού οφέλους τα πρώτα 9 χρόνια από την εισαγωγή του ευρώ, το συνολικό αποτέλεσμα μέχρι τα τέλη του 2017 που εξετάζει η έκθεση, έχει θετικό πρόσημο με περίπου 2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν ανά κάτοικο σε περίπου 190 ευρώ. Για να παραμείνει ωφελημένη η Ελλάδα από το ευρώ, οι συντάκτες του γερμανικού ινστιτούτου προτείνουν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την τόνωση του ΑΕΠ, όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Γαλλία και Ιταλία δεν είναι ανταγωνιστικές

Οι ειδικοί του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής εξέτασαν συνολικά 8 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, από τις οποίες κερδισμένες βγαίνουν μόνο τρεις, η Γερμανία, Ολλανδία και Ελλάδα, ενώ χαμένες όλες οι υπόλοιπες, δηλαδή Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία.

Οι απώλειες σε ευημερία από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος κοστολογούνται στη Γαλλία σε σχεδόν 3,6 τρισ. ευρώ, ενώ στην Ιταλία σε 4,3 τρισ. ευρώ. Οι συντάκτες της έκθεσης συμπεραίνουν, ότι τόσο η Γαλλία, όσο και η Ιταλία, δεν βρήκαν τρόπους ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους εντός Ευρωζώνης. Έτσι, από την εισαγωγή του ευρώ προχωρούν σε συστηματική εσωτερική υποτίμηση του νομίσματος.

Σύμφωνα με την έκθεση, για να επωφεληθούν από το ευρώ, θα πρέπει να συνεχίσουν με συνέπεια την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ως παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής ριζικών μεταρρυθμίσεων η έκθεση αναφέρει την Ισπανία, η οποία πετυχαίνει από το 2015 να επιβραδύνει τις αρνητικές επιπτώσεις της εισαγωγής του ενιαίου νομίσματος.