Αγώνας δρόμου έως τις 8 Μαρτίου για τα προαπαιτούμενα

Αγώνας δρόμου έως τις 8 Μαρτίου για τα προαπαιτούμενα

Στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα εξαρτηθεί από την υλοποίησή τους η εκταμίευση περίπου 640 εκατ. ευρώ

Σε αγώνα δρόμου θα επιδοθεί τις επόμενες ημέρες και έως τις 8 Μαρτίου η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει και να ολοκληρώσει όλα τα ανοιχτά θέματα, ώστε στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου να αποφασισθεί η εκταμίευση τηα α΄ δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ΑNFAs και SMPs) που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ύψους περίπου 640 εκατ. ευρώ.

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το νομοσχέδιο για την προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, που συμφωνήθηκε με τις τράπεζες. Το νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, για να ψηφιστεί πριν τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση του νόμου Κατσέλη. Το νέο πλαίσιο πρόκειται να καλύψει «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ύψους τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 250.000 νοικοκυριά, καθώς και επαγγελματίες που έχουν δανειστεί με ενέχυρο την κύρια κατοικία τους.

Δύο είναι τα βασικά κριτήρια για την ένταξη των δανειοληπτών στο νέο προστατευτικό πλαίσιο. Πρώτον, το ύψος του δανεισμού του οφειλέτη δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 130.000 ευρώ στο σύνολο των δανείων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία και δεύτερον, η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να ανέρχεται έως τα 250.000 ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες και όλες τις υπόλοιπες εκκρεμότητες που σχετίζονται με τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Συνολικά τπάρχουν 16 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι σε διαφορετική φάση η κάθε μία, με σημαντικότερες την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και ζητήματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.