Μπαρνιέ για Brexit: Δεν χρειαζόμαστε χρόνο, τώρα χρειαζόμαστε μια απόφαση

Μπαρνιέ για Brexit: Δεν χρειαζόμαστε χρόνο, τώρα χρειαζόμαστε μια απόφαση

Οι δηλώσει του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας

Μερικές εβδομάδες πριν από την 29η Μαρτίου, όποτε και αναμένεται να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ δήλωσε πως: «Δεν χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο χρόνο, τώρα χρειαζόμαστε μια απόφαση και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Σε δηλώσεις του στο δίκτυο Europe 1, ο Μισέλ Μπαρνιέ, ανέφερε ότι δεν αποκλείει μια αναβολή της ημερομηνίας του Brexit, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Εναπόκειται στους Βρετανούς να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους και να εξασφαλίσουν όλα τα αποτελέσματα των αποφάσεων που έλαβαν δημοκρατικά», πρόσθεσε, την ώρα που οι  διαπραγματεύσεις δείχνουν να έχουν βαλτώσει, μολονότι οι Βρετανοί διαπίστωσαν την Τετάρτη «προόδους».

Μετά την μαζική απόρριψη της συμφωνίας για το διαζύγιο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση από τους Βρετανούς βουλευτές τον Ιανουάριο, η πρωθυπουργός τους Τερέζα Μέι προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες μια νέα εκδοχή της.

Ωστόσο η ΕΕ αρνείται οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης αποχώρησης, αν και δηλώνει ανοιχτή σε συζητήσεις για την πολιτική διακήρυξη που την συνοδεύει, ένα κείμενο που σχεδιάζει το περίγραμμα των μελλοντικών της σχέσεων με το Λονδίνο, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Μέι θέλει να εξασφαλίσει «δεσμευτικές αλλαγές» στο λεγόμενο backstop, την πολιτική ασφαλείας που αποσκοπεί να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit στις 29 Μαρτίου.