«Απειλή και για την κοινωνική συνοχή το φαινόμενο airbnb»

«Απειλή και για την κοινωνική συνοχή το φαινόμενο airbnb»

Η ΣΕΤΚΕ επισημαίνει την ραγδαία αύξηση των ενοικίων, κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό στο χώρο του τουρισμού και ζητεί τη λήψη μέτρων

«Το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, λειτουργεί απειλητικά όχι μόνο απέναντι στη βιωσιμότητα των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και στη δομή ολόκληρης της κοινωνίας», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ).

Η Συνομοσπονδία σημειώνει, ότι εδώ και τρία χρόνια «κρούει των κώδωνα του κινδύνου», για τις επιπτώσεις του φαινομένου της airbnb, τόσο στις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, όσο και σε αυτό καθ’ αυτό το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, αλλά και στην κοινωνική συνοχή.

Αιτιολογώντας την εκτίμησή της περί απειλής της κοινωνικής συνοχής, αναφέρει ότι το φαινόμενο που ξεκίνησε διστακτικά πριν λίγα μόλις χρόνια, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, λειτουργώντας απειλητικά απέναντι στη δομή ολόκληρων οικιστικών περιοχών, μεταμορφώνοντας πλέον τις πολυκατοικίες σε «τουριστικά καταλύματα», αλλοιώνοντας τη μορφή ολόκληρων γειτονιών.

«Η έλλειψη σπιτιών προς ενοικίαση έχει σαν αποτέλεσμα τη γεωμετρική αύξηση των τιμών ενοικίασης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις οικονομικά ασθενέστερες πληθυσμιακές ομάδες» τονίζει η Συνομοσπονδία. Συπληρώνει δε, ότι και «τα προβλήματα που δημιουργούνται για τους ενοίκους των πολυκατοικιών, είναι πολλά και δισεπίλυτα, με πρώτο αυτό της ασφάλειας, αφού στον χώρο μπαινοβγαίνουν συνεχώς άγνωστοι άνθρωποι, της ηχορύπανσης, με πάρτι και γλέντια να λαμβάνουν χώρα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, κ.λπ.».

Τονίζει δε όσον αφορά τον τουριστικό κλάδο, ότι «οι χαμηλού επιπέδου προσφερόμενες υπηρεσίες -αφού κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν διενεργείται στο πεδίο αυτό- υποβαθμίζουν το παρεχόμενο τουριστικό μας προϊόν, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την εικόνα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού».

Η ΣΕΤΚΕ υπογραμμίζει ακόμη, ότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός απέναντι στα τουριστικά καταλύματα, εξαιτίας της ανισορροπίας που παρατηρείται στη φορολόγηση μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων και υποστηρίζει ότι «όπως όλα δείχνουν, στο άμεσο μέλλον, οδηγούνται σε "λουκέτο" μια σειρά από επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων».

Κατηγορεί δε την Πολιτεία για μη αντίληψη των εξελίξεων και τονίζει ότι «οφείλει να καταλάβει, ότι οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της ισονομίας, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση». Στο πλαίσιο αυτό ζητεί την τροποποίηση του νόμου, ώστε όσοι ασχολούνται με την τουριστική διαμονή, να υποχρεούνται να εκδίδουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας και να κάνουν έναρξη στην Εφορία.

«Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι, η ενασχόληση με την τουριστική διαμονή δεν μπορεί να είναι "ξέφραγο αμπέλι" και πεδίο "αρπαχτής", αλλά μία επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υπόκειται σε κανονισμούς, όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα από όλους» υπογραμμίζει καταλήγοντας η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...