Η Κεντρική Μακεδονία πρώτη περιφέρεια σε αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Η Κεντρική Μακεδονία πρώτη περιφέρεια σε αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με αυτά, η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε: «Ως και τις 31.12.2018 στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας είχαν πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους 267,9 εκατ. ευρώ, που κατατάσσουν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην πρώτη θέση, με την Περιφέρεια Αττικής να ακολουθεί έχοντας πραγματοποιήσει δαπάνες 250,4 εκατ. ευρώ» και συμπλήρωσε «τα χρήματα αυτά είναι πόροι που έχουν κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία της περιοχής»  ενώ έγιναν «χρήσιμα και αναγκαία έργα που βελτιώνουν τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών».

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι «η διοίκηση της Περιφέρειας ενώνει τη φωνή της με τη φωνή των αγροτών, των παραγωγών και των κτηνοτρόφων και ζητά από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τα αιτήματά τους, δεδομένου ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε αγροτική παραγωγή και εδώ παράγεται το 26% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του αγροτικού τομέα της Ελλάδας».

Τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας κατέληξε «Καλώ το αρμόδιο υπουργείο να ξεκινήσει επιτέλους άμεσα έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες ολόκληρης της Ελλάδας» ενώ γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες συγκαλείται σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου.