Τι πρέπει να κάνουν 550.000 δημόσιοι υπάλληλοι για να μην χάσουν τα δώρα

Τι πρέπει να κάνουν 550.000 δημόσιοι υπάλληλοι για να μην χάσουν τα δώρα

Η ΑΔΕΔΥ με νομική γνωμοδότηση της, τους καλεί να ασκήσουν αγωγές έως το αργότερο στα τέλη Μαρτίου

Να ασκήσουν αγωγές έως τις 15 Μαρτίου 2019 ή το αργότερο έως τα τέλη του ίδιου μήνα, καλεί η ΑΔΕΔΥ περίπου 550.000 εν ενεργεία δημόσιους υπαλλήλους, προκειμένου να μην χάσουν τα αναδρομικά από τα «κομμένα» δώρα και επιδόματα.

Σε νομική γνωμοδότηση που απέστειλε στις 42 Ομοσπονδίες–μέλη της, μετά την εξέταση προχθές Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας της απόφασης του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο, η ΑΔΕΔΥ «κρούει τον κώδωνα» στους υπαλλήλους του Δημοσίου που θέλουν να κατοχυρώσουν τα αναδρομικά τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την νομική σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ, η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευτεί περί τα τέλη Μαρτίου. Με δεδομένη την πάγια πρακτική του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, οι αποφάσεις του να αφορούν μόνο όσους ασκούν ένδικα μέσα, καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους να καταθέσουν αγωγές πριν την δημοσίευση της απόφασης, προκειμένου να νομιμοποιηθεί η διεκδίκησή τους αναδρομικών από τα «κομμένα» δώρα και επιδόματα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην γνωμοδότηση της η νομική σ'υμβουλος της ΑΔΕΔΥ, Μαργαρίτα Παναγοπούλου «η πλήρης δικαστική κατοχύρωση για την διεκδίκηση καταργηθέντων επιδομάτων εορτών και αδείας συνίσταται στην άσκηση αγωγής, μέχρι τον χρόνο δημοσίευσης της απόφασης
της Ολομέλειας». Η ίδια γνωμοδότηση συνιστά την άσκηση αγωγών μέχρι τις 15 Μαρτίου ή το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Στόχος είναι, να κατοχυρωθούν απέναντι σε μια ενδεχόμενη κρίση της Ολομέλειας, που μπορεί να αποκλείει από τα αναδρομικά, όσους δεν έχουν ασκήσει ένδικα μέσα μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, με αγωγή που ασκείται εντός του 2019, μπορούν να διεκδικηθούν δώρα και επιδόματα για το 2017 και το 2018, καθώς υπάρχει νόμος, που ορίζει παραγραφή διεκδικήσεων στην διετία, δηλαδή οι αξιώσεις για τα δώρα και τα επιδόματα που περικόπηκαν από το 2013 έως το 2016 έχουν παραγραφεί.

Σημειώνεται πάντως, ότι αν η Ολομέλεια του ΣτΕ υιοθετήσει την απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών που έγιναν µε τον νόμο 4093/2012, δεν αποκλείεται να γεννηθεί η υποχρέωση επαναφοράς των δώρων και επιδομάτων στο Δημόσιο στο εξής. Εκτός αν η κυβέρνηση επιβάλει τις περικοπές με νέο νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι τα «κομμένα» δώρα που δίδονταν έως το 2012, ήταν 500 ευρώ
τα Χριστούγεννα και από 250 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι.