Αχτσιόγλου για 120 δόσεις: Τι θα γίνεται αν κάποιος χάσει την πληρωμή μιας δόσης

Αχτσιόγλου για 120 δόσεις: Τι θα γίνεται αν κάποιος χάσει την πληρωμή μιας δόσης

Ως «ρύθμιση ανακούφισης» χαρακτήρισε το νέο πλαίσιο εξόφλησης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία η αρμόδια υπουργός

Ως «ρύθμιση μεγάλης ανακούφισης» χαρακτήρισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου τη ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα γίνεται σε έως και 120 δόσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, η κ. Αχτσιόγλου έκανε ειδική αναφορά σε μια μεγάλη κατηγορία ασφαλισμένων (που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες) που λόγω χρεών προς τα ταμεία δεν μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη. Όπως εξήγησε η αρμόδια υπουργός, με το νέο πλαίσιο, όσοι είχαν μπλοκάρει πριν τη συνταξιοδότηση λόγω των οφειλών τους θα μπορούν τώρα να βγουν κανονικά στη σύνταξη και η οφειλή τους θα ξεπληρώνεται μέσω μιας «μικρής παρακράτησης» από τις αποδοχές τους.

Ερωτηθείσα για το τι θα γίνει αν κάποιος οφειλέτης κάνει τη ρύθμιση και στη συνέχεια δεν πληρώσει μια δόση η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι εξετάζεται τώρα από το επιτελείο που καταρτίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες της ρύθμισης των 120 δόσεων να υπάρξει κάποια μικρή πρόβλεψη για έκτακτες καταστάσεις. Ωστόσο το φαινόμενο θα πρέπει να είναι μεμονωμένο και περιορισμένο, να μην αμελεί δηλαδή ο συγκεκριμένος οφειλέτης τις πληρωμές του και να μην χάνει συχνά πληρωμή δόσεων. Η αρμόδια υπουργός είπε πως δεν πρέπει να δημιουργηθεί μια «κουλτούρα» μη πληρωμής καθώς αυτό εκτός του ότι θα ωθήσει κάποιους στο να μην πληρώνουν τις δόσεις, θα αποτελέσει αδικία για τους συνεπείς πληρωτές.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσοι δεν ενταχθούν θα βρίσκονται πρώτοι στη λίστα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για αναγκαστικά μέτρα.

Η ρύθμιση θα αφορά χρέη που σωρεύτηκαν από το 2002 και μέχρι και το 2016 ή και το 2017. Ο αριθμός των δόσεων αναμένεται να καθοριστεί με βάση το ύψος της οφειλής και να φτάνει μέχρι και τις 120 δόσεις. Η μηνιαία δόση της ρύθμισης θα ξεκινά από τα 50 ευρώ ενώ προβλέπεται και κούρεμα έως και 85% στις προσαυξήσεις, κάτι που μπορεί να αποτυπωθεί σε μείωση της συνολικής οφειλής από 60% έως 70%.