Αφορολόγητο αν πληρώνεται με πλαστικό χρήμα το 1 στα 2 ευρώ που ξοδεύουμε

Αφορολόγητο αν πληρώνεται με πλαστικό χρήμα το 1 στα 2 ευρώ που ξοδεύουμε

Το «χαράτσι» του 22% και οι αλλαγές που έρχονται για τους φορολογούμενους

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται πλέον ότι σύντομα θα αλλάξουν τα όρια των δαπανών που πρέπει να πληρώνονται με πλαστικό χρήμα (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες) ή με ηλεκτρονικά μέσα (e-banking) ώστε να κατακτήσει ένας φορολογούμενος το αφορολόγητο όριο ή ακριβέστερα την έκπτωση φόρου βάσει εισοδήματος.

Όπως δείχνουν τα δεδομένα που μελετά το οικονομικό επιτελείο, για τη μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων, οι δαπάνες που πρέπει να έχουν για το χτίσιμο του αφορολόγητου καλύπτονται κατά μέσο όρο μέσα στους πρώτους δύο με τρεις μήνες του έτους.

Έτσι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αναμένεται ακόμη και μέσα στο Φεβρουάριο διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που θα προβλέπει αλλαγές και υψηλότερο ποσό αποδείξεων από 25% έως 50% ανάλογα με το ύψος εισοδήματος του κάθε φορολογουμένου για το αφορολόγητο. Επιπλέον, είναι πιθανόν να περιέχεται και μείωση του ορίου των συναλλαγών που μπορούν να γίνουν με μετρητά από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα στα 300 ευρώ.

Στον πυρήνα του νέου πλαισίου θα είναι η μείωση των συναλλαγών με μετρητά με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την τροποποίηση της υφιστάμενης κλίμακας (από 10% έως 20% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος) και τη θεσμοθέτηση μεγαλύτερων ποσοστών ανάλογα πάντα με το ύψος του εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα κλίμακα θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα).
  • 20% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα).
  • 25% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20%).

Με βάση τη νομοθεσία κάθε μισθωτός, συνταξιούχος και κατ’ επάγγελμα αγρότης, για να δικαιούται έκπτωση φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ θα πρέπει να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking) δαπάνες για τις αγορές αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών.

Εάν ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 22%.

Από την υποχρεωτική πληρωμή με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή e-banking) των δαπανών που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου, εξαιρούνται οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω και τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.