Θεσσαλονίκη: Tράπεζα έβαλε στη μαύρη λίστα του «Τειρεσία» θύμα ηλεκτρονικής απάτης

Θεσσαλονίκη: Tράπεζα έβαλε στη μαύρη λίστα του «Τειρεσία» θύμα ηλεκτρονικής απάτης

Ο δράστης χρέωσε την πιστωτική του κάρτα με 6.000 ευρώ και παρά το ότι εντοπίστηκε, η τράπεζα δεν αναγνωρίζει την ευθύνη του

Πελάτης τράπεζας που έπεσε θύμα υποκλοπής κωδικών e-banking, βρέθηκε όχι μόνο να χρωστάει τα κλεμμένα, αλλά και να μπει στον «Τειρεσία», παρόλο που -όπως καταγγέλλει– έχει βρεθεί ήδη ο δράστης.

«Ο γιός μου έψαχνε κάτι παιχνίδια, επισκέφθηκε μια ιστοσελίδα. Κάναμε εγγραφή στην google , ήταν ψεύτικο το site, υπέκλεψε διάφορους κωδικούς και μπήκε στο λογαριασμό στην τράπεζα», δήλωσε στην ΕΡΤ3 το θύμα ηλεκτρονικής απάτης. Αυτό ήταν για τον ίδιο -όπως λέει- η... αρχή του τέλους. Ο δράστης, ικανότατος χάκερ - όπως φαίνεται- κατάφερε, σε λίγες μόλις ώρες να περάσει στον έλεγχο του την πιστωτική κάρτα του θύματος.

«Άλλαξε τα πάντα. Μέχρι και το τηλέφωνο που θα στέλνονται οι κωδικοί OPT», δηλώνει η δικηγόρος του θύματος, Εύχαρις Μηλιάδου. Ώσπου το θύμα της ηλεκτρονικής απάτης να αντιληφθεί τι είχε συμβεί, ο δράστης είχε καταφέρει να κάνει αγορές αξίας 6.000 και μάλιστα με φυσική παρουσία σε μεγάλα πολυκαταταστήματα. «Η αστυνομία βρήκε τον απατεώνα, σχηματίστηκε δικογραφία. Ενημέρωσα την τράπεζα, ότι βρέθηκε ο δράστης. Η τράπεζα αδιαφόρησε για τον πραγματικό δράστη και συνέχισε να πιέζει εμένα» δηλώνει το θύμα. Μάλιστα, ενώ το θύμα έκανε μια μέρα μετά αμφισβήτηση συναλλαγών, η τράπεζα επί 17 μήνες δεν απαντούσε. Κάπως έτσι, το θύμα της υποκλοπής των τραπεζικών κωδικών μπήκε στη μαύρη λίστα του «Τειρεσία».

Νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έρχεται… να φέρει αποζημιώσεις από την πλευρά των τραπεζών. Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας τραπεζικής κάρτας θα υπάρχει αποζημίωση για ζημιά άνω των 50 ευρώ, ενώ για υποκλοπή κωδικών του e-banking γνωστή η νέα νομοθεσία, που αναμένεται να ψηφιστεί, θα προβλέπει πλήρη αποζημίωση για ζημιά άνω των 1.000 ευρώ από την τράπεζα. Μέχρι τα 1.000 ευρώ είναι υπεύθυνος ο κάτοχος του e-banking.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αριθμός των συναλλαγών απάτης το α΄ εξάμηνο του 2022 ξεπέρασε τις 130.000 με την αξία των συναλλαγών απάτης να διαμορφώνεται σε 6 εκατ. ευρώ.