Κατώτατος μισθός: Έως 140 ευρώ περισσότερα από Φεβρουάριο – Ποια επιδόματα αυξάνονται

Κατώτατος μισθός: Έως 140 ευρώ περισσότερα από Φεβρουάριο – Ποια επιδόματα αυξάνονται

Με τη νέα αμοιβή των 650 ευρώ οι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις από 11% μέχρι και 27%

Αύξηση έως και 140 ευρώ θα δουν περισσότεροι από 800.000 εργαζόμενοι από την 1η Φεβρουαρίου μετά την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ που αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο με εισήγηση του πρωθυπουργού και έγκριση όλων των μελών της κυβέρνησης.

Τη μεγαλύτερη αύξηση, που αγγίζει το 27% θα δουν οι νέοι κάτω των 25 ετών που μέχρι σήμερα αμοίβονταν με τον υποκατώτατο μισθό των 510 ευρώ που στο εξής καταργείται. Οι εργαζόμενοι που λάμβαναν τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ θα δουν αύξηση της τάξης του 11%.

«Προχωράμε σε μια εμβληματική για την κυβέρνησή μας πράξη, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως είχαμε δεσμευτεί» επισημαίνει με ανάρτησή στο Twitter η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή τις σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται πλέον στα 650 ευρώ, από τα 586 ευρώ και τα 510 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών. Θα ισχύσει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις από 1η Φεβρουαρίου» τονίζει η κ. Αχτσιόγλου.

Όπως χαρακτηριστικά ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς του «σας καλώ, λοιπόν, σήμερα, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών, να προβούμε σε ένα ακόμη ιστορικής σημασίας βήμα. Να εγκρίνετε την πρότασή μου για διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μηνιαίως» σημείωσε, δεχόμενος το χειροκρότημα του υπουργικού συμβουλίου.

«Αυτή η κίνηση είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας που έχουν υποφέρει, για όλους εκείνους και εκείνες που την περίοδο της κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, είδαν τους μισθούς τους να περικόπτονται, είδαν ξαφνικά σε ένα βράδυ την κυβέρνηση συνεργασίας τότε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να μειώνει τον κατώτατο μισθό κατά 22% και 32% για τους νέους» επισήμανε.

Εκτός όμως από την εξίσωση με τον υποκατώτατο μισθό, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει ανοδικά και μια σειρά επιδομάτων, που λαμβάνουν εκατομμύρια πολίτες.

Αναλυτικότερα, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αυξάνονται:

 • Μισθός για όσους απασχολούνται με μερική απασχόληση αφού αυτός καθορίζεται προς τις αποδοχές του συγκρίσιµου εργαζοµένου πλήρους απασχόλησης και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας.
 • Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, που μπορεί να φτάσει και τα 395 ευρώ, με ανάλογη  προσαύξηση για κάθε προστατευόµενο µέλος.
 • Το ειδικό επίδομα µητρότητας που δίνει ο ΟΕΑΔ και ισούται µε τον κατώτατο µισθό και έτσι θα φτάσει στα 650 ευρώ.
 • Το ειδικό βοήθηµα λήξης ανεργίας που με την αύξηση του κατώτατου µισθού θα ξεπεράσει τα 205 ευρώ.
 • Το ειδικό βοήθηµα έπειτα από τρίµηνη παραµονή στα µητρώα ανέργων που από τα 215,85 ευρώ για άγαµο χωρίς παιδιά, με  αύξηση του κατώτατου µισθού θα ξεπεράσει τα 230 ευρώ.
 • Οι τριετίες στο Δημόσιο που μέχρι σήμερα είχαν παγώσει: Όσοι είχαν έως το 2012 συμπληρώσει προϋπηρεσία δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για 9 έτη και άνω.
 • Το επίδομα γάµου: Όσοι εισπράττουν τον κατώτατο των 586,08 ευρώ λαμβάνουν 58,6 ευρώ επίδομα γάµου, το οποίο αυξάνεται αναλογικά προς τον νέο κατώτατο μισθό που θα λαμβάνουν.
 • Το ειδικό βοήθηµα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας που μπορεί να ξεπεράσει τα 237 ευρώ.
 • Το ειδικό βοήθηµα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών που θα διαμορφωθεί πάνω από τα 315 ευρώ.
 • Το ειδικό εποχικό βοήθηµα των 678 ευρώ που εισπράττουν τι οικοδόµοι εισπράττουν και μπορεί να ξεπεράσει τα 745 ευρώ εφόσον ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 11%. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες μπορεί να ξεπεράσει τα 690,41 ευρώ.
 • Αντίστοιχα οι µισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οι µουσικοί-τραγουδιστές, χειριστές κινηµατογράφου, ηθοποιοί, ταξιθέτες, χειριστές εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών κ.λπ. µηχανηµάτων δικαιούνται το 70% του 25πλασίου του ηµεροµισθίου.
 • Οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Θα ξεπεράσει τα 1.935 ευρώ.
 • Οι αμοιβές όσων ενταχθούν σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα. Η μηνιαία αποδοχή από προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα αγγίξει τα 535 ευρώ.
 • Για τα προγράµµατα νέων θέσεων εργασίας, η επιχορήγηση κυµαίνεται από 50% έως 70% του µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους.
 • Η αποζηµίωση µαθητών ΕΠΑΣ µαθητείας που για κάθε ηµέρα µαθητείας/ πρακτικής άσκησης σήµερα είναι 17,12 ευρώ και αναµένεται να αυξηθεί σηµαντικά, εφόσον υπολογιστεί στο 75% του νέου κατώτατου ηµεροµισθίου.
 • Το πρόγραµµα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών ΑΤΕΙ – ΑΣΠΑΙΤΕ. Η επιχορήγηση μπορεί να ξεπεράσει τα 253 ευρώ.
 • Η καταβολή αποδοχών σε σπουδαστές που απέχουν από εργασία για συµµετοχή τους σε εξετάσεις: Σήµερα για τους προπτυχιακούς το βοήθηµα είναι 785,4 ευρώ και θα αυξηθεί αναλογικά προς τον νέο κατώτατο μισθό.
Παρακαλούμε περιμένετε ...