Πετρόπουλος: Θα επιστρέψουμε αναδρομικά και σε όσους δεν έκαναν προσφυγή

Πετρόπουλος: Θα επιστρέψουμε αναδρομικά και σε όσους δεν έκαναν προσφυγή

Καλεί το ΣτΕ να σκεφθεί τις συνέπειες τυχόν έγκρισης της διάσπασης του ΕΦΚΑ σε επιμέρους Ταμεία

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν δικαίωσε μόνον όσους είχαν κάνει προσφυγές», τόνισε σήμερα σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με τα αναδρομικά που διεκδικούν συνταξιούχοι με προσφυγές στο ΣτΕ και τι θα πράξει η κυβέρνηση σε περίπτωση που δικαιωθούν.

«Από μια τεράστια έλλειψη κεφαλαίων προχωρήσαμε στα πλεονάσματα και βελτιώνουμε όλες τις παροχές», είπε ο κ. Πετρόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, είπε ότι με δεδομένο ότι αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου «βελτιώνονται οι όροι των εργασιακών σχέσεων». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναφοράς των δώρων, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι «τα επιδόματα θα αυξηθούν έτσι κι αλλιώς».

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε και στη ρύθμιση των 120 δόσεων που αφορά τα Ασφαλιστικά Ταμεία και η οποία όπως είπε, αναμένεται τον ερχόμενο Μάρτιο, ανέφερε ως παράδειγμα, ότι οφειλή 67.000 ευρώ με τη ρύθμιση που θα συνοδεύεται «κούρεμα», θα πέσει στα 22.000 ευρώ. Συνέστησε ωστόσο σε όσους βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση «να μην εγκαταλείπουν τις παλιές ρυθμίσεις, γιατί δεν θα ενταχθούν, όσοι χρησιμοποιούν επιλογές τεχνάσματος». Τόνισε δε, ότι «αν μειώνουν τα έσοδα του ΕΦΚΑ οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, πριονίζουν το κλαδί όπου κάθονται».

Ερωτηθείς σχετικά με τις συντάξεις που εκκρεμούν, ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στην ενίσχυση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ενισχύεται από εξειδικευμένους νέους υπαλλήλους, οι οποίοι όπως είπε, συμβάλουν στην «ραγδαία επιτάχυνση» της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων που εκκρεμούν και οι οποίες αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 40.000, χωρίς όπως σημείωσε τις «ανελαστικές», δηλαδή αιτήσεις ασφαλισμένων που δεν έχουν τις προϋποθέσεις για σύνταξη.

Τέλος, αναφερόμενος στις φήμες περί έγκρισης από το Συμβούλιο της Επικρατείας του διαχωρισμού του ΕΦΚΑ σε επιμέρους Ταμεία, κάλεσε το ΣτΕ «όταν θα αποφασίζει, να σκεφτεί τι μπάχαλο θα δημιουργηθεί κι αν θέλουμε να επιστρέψουμε στο μηδέν».