120 δόσεις: Ποιοι μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

120 δόσεις: Ποιοι μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη

«Ανάσα» για χιλιάδες οφειλέτες φέρνουν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, αφού εκτός από τους συνταξιούχους που έλαβαν αυξήσεις ύψους έως και 7,7%, μέσα στον επόμενο μήνα θα πληρωθούν όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν δει αυξήσεις στις συντάξεις τους, ενώ θα καταβληθεί και η προκαταβολή των επικουρικών στους δικαιούχους.

Ανακούφιση θα λάβουν και όσοι χρωστούν στο Δημόσιο καθώς θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε παλιές και νέες ρυθμίσεις για να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους με Εφορία, ΕΦΚΑ και Δήμους.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των 7 νέων παρεμβάσεων-μέτρων στήριξης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πλαίσιο της ρύθμισης των οφειλών και παρουσίασε δύο νέες πρωτοβουλίες.

«Ανάσα» για χιλιάδες πολίτες συνιστούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως εκτός από τους συνταξιούχους που έλαβαν αυξήσεις ύψους έως και 7.7%, μέσα στον επόμενο μήνα θα πληρωθούν όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν δει αυξήσεις στις συντάξεις τους, ενώ θα καταβληθεί και η προκαταβολή των επικουρικών στους δικαιούχους.

Παράλληλα, ανακούφιση θα λάβουν και όσοι χρωστούν στο Δημόσιο καθώς θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε παλιές και νέες ρυθμίσεις για να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους με Εφορία, ΕΦΚΑ και Δήμους. Στο πλαίσιο της παρουσίασης των 7 νέων παρεμβάσεων-μέτρων στήριξης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πλαίσιο της ρύθμισης των οφειλών και παρουσίασε δύο νέες πρωτοβουλίες.

Μέσα στο προσεχές διάστημα θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για την αναβίωση των ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων που άφορα οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία καθώς και η νέα ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων για τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς πριν την ενεργειακή κρίση.

Η πρώτη είναι η δυνατότητα αναβίωσης των ρυθμίσεων των 120 και 72 δόσεων που «χάθηκαν» ή κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 2023. Έτσι, όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν έως το τέλος Ιουλίου 2023, εφόσον όμως καταβάλουν δύο μηνιαίες δόσεις. Με αυτό τον τρόπο θα αναβιώσουν κι όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Προσοχή: Όσοι επανενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να μην έχουν νέα χρέη. Στην περίπτωση όμως που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους, για να μπορέσουν να κερδίσουν τις παλαιές ρυθμίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά εντός μηνός από την αναβίωση να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς μέχρι την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Εκτιμάται ότι στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.