Ο ρόλος του ΑΜΚΑ με την κατάργηση που έρχεται για τα βιβλιάρια υγείας

Ο ρόλος του ΑΜΚΑ με την κατάργηση που έρχεται για τα βιβλιάρια υγείας

Μέσω της ΗΔΙΚΑ θα περνούν πολλές παροχές αλλά και προνοιακά επιδόματα για ασφαλισμένους, συνταξιούχους αλλά και ανασφάλιστους πολίτες

Την κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας  ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στο εξής οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εξυπηρετούνται με τον ΑΜΚΑ τους ώστε να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης στο δημόσιο σύστημα ενώ θα ταυτοποιούνται πλέον όχι μέσα από τα βιβλιάρια αλλά με την πιστοποιημένη υπογραφή τους.

Στόχος του μέτρου αυτού, που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο αναμόρφωσης της ΗΔΙΚΑ και του συστήματος εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων είναι η διευκόλυνση των ίδιων των ασφαλισμένων αλλά και πλήρη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων των εμπλεκόμενων φορέων που θα συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας.

Επιπλέον, αλλαγές έρχονται και στη λειτουργία του ΕΦΚΑ, καθώς την εβδομάδα που πέρασε δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το νέο προεδρικό διάταγµα για τον ΕΦΚΑ που περιλαμβάνει αλλαγές στην οργάνωση και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Το 2019 θα είναι µεταβατικό έτος για το οργανόγραµµα του ΕΦΚΑ ενώ σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί το 2020.

Μιλώντας στη σχετική ημερίδα ενημέρωσης για την αναμόρφωση της ΗΔΙΚΑ, ο αρμόδιος υφυπουργός, Τάσος Πετρίπουλος ανακοίνωσε:

  • Την άμεση κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας με την θέσπιση της ταυτοποίησης των ασφαλισμένων μέσω του ΑΜΚΑ και της πιστοποιημένης υπογραφής τους.
  • Την απόδοση ηλεκτρονικής ασφαλιστικής ενημερότητας για τους μη-μισθωτούς που δεν οφείλουν εισφορές από την 1-1-2017
  • Την πλήρη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΑΑΔΕ) που θα συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας
  • Την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών Ασφαλιστικό Ιστορικό, Ασφαλιστική Ικανότητα, ΑΜΚΑ που υποστηρίζει η ΗΔΙΚΑ

Η αναβάθµιση των ψηφιακών υπηρεσιών που υποστηρίζει η ΗΔΙΚΑ αφορούν στον ΑΜΚΑ και την χρήση του από τους ασφαλισμένους καθώς και στο Ασφαλιστικό Ιστορικό και Ασφαλιστική Ικανότητα των πολιτών.

Το σχέδιο αναμόρφωσης προβλέπει ρόλο - κλειδί για την ΗΔΙΚΑ αφού μέσα από τις ηλεκτρονικές αιτήσεις και διαδικτυακές ψηφιακές πλατφόρµες της θα περνούν και άλλες παροχές όπως προνοιακά προγράµµατα και ασφαλιστικές-ανταποδοτικές παροχές που αφορούν εκατοµµύρια ασφαλισµένους, ανασφάλιστους και συνταξιούχους.