Αχτσιόγλου για τη ρύθμιση για χρέη σε Ταμεία με κούρεμα έως 85%

Αχτσιόγλου για τη ρύθμιση για χρέη σε Ταμεία με κούρεμα έως 85%

Τι λέει η υπουργός Εργασίας για τους όρους αλλά και το χρόνο εφαρμογής της εξόφλησης σε έως 120 δόσεις

Με κούρεμα των προσαυξήσεων έως και 85% και σε 120 δόσεις θα μπορούν να εξοφλήσουν τα κόκκινα χρέη που έχουν οφειλέτες των ασφαλιστικών Ταμείων, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Στη ρύθμιση θα μπουν συσσωρευμένες οφειλές που αφορούν το διάστημα 2002 – 2016 και θα αποτελέσει ιδιαίτερα ευνοϊκή διάταξη για όσους μέχρι σήμερα να λάβουν σύνταξη παρότι έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Τα παραπάνω εξήγησε η υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου: «Για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως την 31η/12/2016 θα υπάρξει ρύθμιση με κούρεμα και της βασικής οφειλής. Το κούρεμα αυτό θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των οφειλόμενων εισφορών, με βάση το πραγματικό εισόδημα του ασφαλισμένου κατά τα έτη που δημιουργήθηκαν οι οφειλές. Επίσης, θα υπάρχει κούρεμα και των προσαυξήσεων κατά 85%. Η εφαρμογή αυτών των κανόνων θα οδηγεί σε μια νέα μειωμένη οφειλή για τον ασφαλισμένο, που θα αντικαθιστά την παλιά. Την οφειλή αυτή θα μπορεί να την αποπληρώνει σε έως και 120 δόσεις. Σε δόσεις θα μπορεί κανείς να ρυθμίσει και τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/12/2017».

Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την  κατάργηση του «υποκατώτατου» μισθού για νέους κάτω των 25 ετών, είπε πως αναμένονται ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες ενώ επιπλέον θα οδηγήσουν σε αύξηση 24 διαφορετικά επιδόματα τα οποία συνδέονται με τις κατώτατες αποδοχές.

«Οι αυξήσεις αυτές θα ενσωματωθούν στα επιδόματα αυτόματα τον Φεβρουάριο» είπε η κ. Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις, όχι μόνο για όσους αμείβονται με αυτόν, αλλά και σε άνεργους, σπουδαστές, εργαζόμενες μητέρες και εκτιμά ότι «από την αύξηση των επιδομάτων και μόνο θα ωφεληθούν περίπου 300.000 άτομα».