Αχτσιόγλου: Με τη «βούλα» της Κομισιόν η αύξηση του κατώτατου μισθού

Αχτσιόγλου: Με τη «βούλα» της Κομισιόν η αύξηση του κατώτατου μισθού

Η υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι από το 1995 η παραγωγικότητα αυξήθηκε 7% και η αγοραστική δύναμη μειώθηκε 4%

«Η Κομισιόν είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, υποστηρίζει όμως ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και άρρηκτα συνδεδεμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας, λαμβάνοντας υπόψη και την ανεργία» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μετά τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσοβισί.

Η υπουργός πρόσθεσε. ότι ενημέρωσε τον κ. Μοσκοβισί για την πρόταση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου για αυξήσεις 5%-10% «την οποία λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου είπε, από το 1995 οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 7% και η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί κατά 4%.

Σχετικά με την έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, η κ. Αχτσιόγλου επεσήμανε, ότι ο αριθμός έχει μειωθεί κάτω από τις 40.000 για τις κύριες, κάτω από τις 40.000 για τις επικουρικές συντάξεις και κάτω από τις 16.000 για τα εφάπαξ. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι έως τον Απρίλιο του 2019 θα έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους.

Ερωτηθείσα για την προωθούμενη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, η υπουργός Εργασίας ανέφερε, ότι η ρύθμιση του υπουργείου για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά στους πάντες (σ.σ. ανενεργούς και ενεργούς επαγγελματίες, άτομα κοντά στη σύνταξη κ.ά.). Διευκρίνισε ότι η διαχωριστική γραμμή για τις οφειλές θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2016 και θα υπάρξει επανυπολογισμός των έως τότε οφειλών με βάση τον «νόμο Κατρούγκαλου».

Ωστόσο, στις δόσεις τής εν λόγω ρύθμισης -χωρίς επανυπολογισμό- θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές έως την 31η Δεκεμβρίου 2017. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια και ο μέγιστος αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση το ύψος της οφειλής.