Μοσκοβισί και δανειστές στην Αθήνα με φόντο την ψήφο εμπιστοσύνης

Μοσκοβισί και δανειστές στην Αθήνα με φόντο την ψήφο εμπιστοσύνης

Η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση ξεκινά από τα κόκκινα δάνεια και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη

Η επίσκεψη του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί σήμερα στην Αθήνα συμπίπτει με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην ελληνική πρωτεύουσα τα οποία από αύριο  πιάνουν δουλειά στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Οσον αφορά στα ραντεβού του Πιέρ Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργο Σταθάκη είχαν κλεισθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και δεν μπορούσαν να αναβληθούν λόγω των πολιτικών εξελίξεων και της σημερινής συζήτησης στη Βουλή για τη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο κ. Μοσκοβισί, που θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αναμένεται να πει καλά λόγια για τη χώρα μας που κατάφερε να βγει  από τα Μνημόνια. Ωστόσο, δεν θα παραλείψει από την άλλη να τονίσει την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που θεωρούνται το κλειδί για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, που θεωρείται ο τελευταίος και πιο απομακρυσμένος σταθμός της διαδρομής στην οκταετία των σκληρών  προγραμμάτων.

Στο μέτωπο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση τα νέα όρια που τελούν ακόμη υπό διαπραγμάτευση θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με την ελληνική πλευρά. Οι συναντήσεις έχουν ορισθεί για αύριο Πέμπτη και Παρασκευή. Την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, ανήμερα του πρώτου Eurogroup για το 2019 στον χορό θα μπουν και οι επικεφαλής δίνοντας έμφαση στις  αλλαγές που εκκρεμούν για το Δημόσιο (στελέχωση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων - ΑΑΔΕ, τοποθετήσεις γενικών γραμματέων), στις αποκρατικοποιήσεις - κλειδιά αλλά και στην πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Ειδικά ως προς το τελευταίο ζήτημα, τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα του Γενικού Λογιστηρίου, μόνο ανησυχία προκαλούν. Μολονότι αυτά δείχνουν μείωση των οφειλών το Νοέμβριο του 2018, ωστόσο αυτή είναι οριακή. Το κοντέρ έπρεπε να έχει ήδη μηδενιστεί λόγω των χρημάτων - δανείων που έλαβε η Αθήνα από τον ESM για να αποπληρώσει τα εσωτερικά της χρέη. Στόχος των θεσμών είναι να μπει μία οριστική τελεία σε αυτό το θέμα έτσι ώστε από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και μετά η Ελλάδα να έχει λιγότερα βαρίδια στην πλάτη της και οι στόχοι για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 να γίνουν πιο βατοί.