WSJ: Το ευρώ είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη μεταπολεμική Ευρώπη

WSJ: Το ευρώ είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη μεταπολεμική Ευρώπη

«Εορτάζει τα 20 έτη του και αυτό αποτελεί μεγάλο επίτευγμα»

«Το ενιαίο νόμισμα αψήφησε τους επικριτές του, αλλά η έλλειψη μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της προσφοράς απειλεί το μέλλον του. Το ευρώ εορτάζει τα 20 έτη του και αυτό αποτελεί μεγάλο επίτευγμα. Η δημιουργία της νομισματικής ένωσης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη μεταπολεμική Ευρώπη μαζί με τη δημιουργία της Ενιαίας Αγοράς, τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την επανένωση της Γερμανίας» γράφει η αμερικανική Wall Street Journal.

Η διάρκεια του ευρώ είναι το πιο αξιοσημείωτο γεγονός δεδομένων των απαιτήσεων που θέτει για τα μέλη του σε αντάλλαγμα για μια υπόσχεση που παραμένει εν μέρει υλοποιημένη, κάτι που έχει αναστατώσει το ενιαίο νόμισμα και εξακολουθεί να απειλεί με τη διάλυσή του. Οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι το μοιραίο ελάττωμα του ευρώ είναι ότι οι αδύναμες οικονομίες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε υποτίμηση και να οδηγηθούν στην ευημερία.

Οι Έλληνες έχουν πολλούς και δίκαιους λόγους να αντιδρούν με την οικονομική κακοδιαχείριση των Βρυξελλών. Ωστόσο, στο ζενίθ της κρίσης τους, το 2015, ανυπομονούσαν να μεταφέρουν τα ευρώ τους στο εξωτερικό προκειμένου να διαφυλάξουν τις αποταμιεύσεις τους από μια επάνοδο της δραχμής. Κανένα κράτος δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε συναίνεση για αποχώρηση, ακόμα και εν μέσω της ανόδου λαϊκιστικών και εθνικιστικών δυνάμεων. Το 85% των Ιρλανδών, το 64% των Πορτογάλων, το 62% των Ισπανών και το 60% των Ελλήνων δηλώνουν ότι το ευρώ είναι καλό για τις χώρες τους σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

H πολιτική του ευρώ παραμένει πολύπλοκη

«Εντούτοις, η πολιτική του ευρώ παραμένει πολύπλοκη» γράφει η αμερικανική εφημερίδα. Πολλοί από τους ιδρυτές του ευρώ ήλπιζαν ότι η συμμετοχή σε ενιαίο νόμισμα θα ενθάρρυνε τους Ευρωπαίους να μοιραστούν ένα κοινό αίσθημα πολιτεύματος. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα απαιτούσε μια στενότερη πολιτική ολοκλήρωση και θα ενίσχυε την παγκόσμια ισχύ και το κύρος της Ευρώπης. Άλλοι αναλυτές ήλπιζαν ότι το κοινό νόμισμα θα προκαλούσε μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς που είχαν καθυστερήσει είκοσι χρόνια

Το αποτέλεσμα σήμερα είναι μια ευρωζώνη της οποίας η οικονομία αναπτύσσεται πολύ αργά και φαίνεται λιγότερο ανθεκτική σε οποιαδήποτε νέα παγκόσμια ύφεση. Η άνιση κατανομή του κόστος των μεταρρυθμίσεων οξύνει τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ των μελών. Οι Γερμανοί που αποδέχθηκαν λιγότερη πρόνοια και μέτριες αυξήσεις μισθών ως κόστος για την μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα παραπονούνται καθώς οι Έλληνες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη γερμανική οικονομική βοήθεια για να πληρώσουν το κόστος.

Οι Ιταλοί βλέπουν τον Μακρόν να παίρνει «άδεια» για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της Eυρωζώνης αναφορικά με φορολογικές περικοπές και αρνούνται να δεχθούν ότι δεν μπορούν να πράξουν το ίδιο με στόχο την ευημερία. Το όλο ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως θεσμικό και να λυθεί ενδεχομένως με τον ορισμό ενός υπουργού Οικονομικών της Eυρωζώνης ή την ενίσχυση της πολιτικής ολοκλήρωσης.

Ωστόσο, η Ευρώπη αποτελείται από κράτη έθνη με διαφορετικές παραδόσεις και πολιτικές και δεν υπάρχει συναίνεση για μια τέτοια πολιτική ολοκλήρωση. Σε κάθε περίπτωση, η κύρια υπόσχεση του ευρώ ήταν πάντα οικονομικής φύσεως- η προώθηση του ελεύθερου εμπορίου και η επιβολή της οικονομικής πειθαρχίας. Το μάθημα μετά τα πρώτα 20 έτη ζωής του ενιαίου νομίσματός είναι πως μόνο η οικονομική μεταρρύθμιση, που θα προωθήσει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα στα ασθενέστερα μέλη, μπορεί επιτρέψει στο ευρώ να αναπτύξει τις πλήρεις δυνατότητές του.

1
σχόλιο
 1. avatar ΚΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ

  Καλη Χρονια και ευλογημενη.

  Για την επιτυχια καποιου σκοπου χρειαζεται αφοσιωση στον σκοπο.Χρειαζεται το μεσο που ειανι ο ανθρωπος και το θεμα δηλαδη ο σκοπος που ειναι η αναπτυξη της οικονομιας της Ελλαδος.Η Ελλαδα εχει το δυναμικο της τους Ελληνες.Οι Ελληνες για να αφοσιωθουν στον σκοπο πρεπει να εχουν υγεια ,παιδεια αυτοπειθαρχια.Η ελλειψη αυτων ηταν σκοπιμη διοτι ασθενεις και αμορφωτους Ελληνες τους οδηγης οπου θελης.Σημερα θα προσθεσω και πτωχους.
  Καλους κυβενρητες εμεις οι Ελληνες τους σκοτωναμε γρηγορα βλεπε ιστορια
  Καποδιτριας κλπ κακους κυβερνητες μας βαζουν να τους εχουμε χρονια, και να μαλωνουμε μεταξυ μας .Δεν εγιναν Σχολεια για να μας εκπαιδευσουν στην οικονομια,
  στην αναπτυξη.Εχουμε υγεια ? Να την προσεχουμε αλλως μαλλων θα πτοτιμησουν να πεθανουμε .
  Σας ευχαριστω για τον χωρο και χρονο που μου επιτρεψατε.Θελουμε αναπτυξη βρεστε τον τροπο ,κοξε τον λαιμο σας (ετσι θα μου ελεγε η μανα μου σε κατι δυσκολο) μην σκευτεστε το ατομικο σας συμφερον ,αφοσιωθητε στον Ελληνα, στην πατριδα του Ελληνα που ειανι η Ελλαδα.
  Ο χρονος ειναι πολυτιμος απο σημερα πρεπει να αρχισουμε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...