Το ευρώ κλείνει τα 20 χρόνια του και οι πρόεδροι της ΕΕ μιλάνε για αυτό

Το ευρώ κλείνει τα 20 χρόνια του και οι πρόεδροι της ΕΕ μιλάνε για αυτό

Η οικονομική ένωση της Ευρώπης, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά πειράματα της σύγχρονης εποχής

Οι πέντε πρόεδροι της ΕΕ χρησιμοποίησαν την αφορμή των 20ων γενεθλίων του ευρώ για να τονίσουν την επιτυχία του αλλά και για να προειδοποιήσουν πως η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η οικονομική ένωση της Ευρώπης, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά πειράματα της σύγχρονης εποχής μεγάλωσε με 19 μέλη από τα 11 αρχικά και τώρα καλύπτει 340 εκατομμύρια πολίτες. Το να φέρει όμως κανείς μαζί χώρες τόσο διαφορετικές όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα δημιούργησε ζητήματα που οδήγησαν στην κρίση χρέους που συνεχίζει να πυροδοτεί πολιτικές αναταράξεις

Μία ημέρα λοιπόν πριν τα γενέθλια του ευρώ ιδού τα σχόλια των πέντε πολιτικών και οικονομικών κεφαλών της ΕΕ.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρόεδρος της Κομισιόν

«Το ευρώ έγινε ένα σύμβολο ενότητας, κυριαρχίας και σταθερότητας. Έφερε ευημερία και προστασία στους πολίτες μας και πρέπει να διασφαλίσουμε πως συνεχίζει να το κάνει. Γι αυτό συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής και Ένωσης και να ενισχύσουμε τον διεθνή ρόλο του ευρώ περαιτέρω».

Αντόνιο Ταγιάνι πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου

«Προκειμένου οι Ευρωπαίοι να επωφεληθούν πλήρως από τις δουλειές, την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη που ένα ενιαίο νόμισμα μπορεί να φέρει πρέπει να ολοκληρώσουμε την οικονομική και νομισματική ένωση μέσα από γνήσια οικονομική, φυσική και πολιτική ένωση»

Ντόναλντ Τουσκ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Παρά τις κρίσεις το ευρώ έδειξε την αντοχή του και τα 8 μέλη που ενώθηκαν με τα αρχικά 11 απολαμβάνουν τα οφέλη. Όσο αλλάζει ο κόσμος θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε και ενδυναμώνουμε την οικονομική και νομισματική ένωση».

Μάριο Ντράγκι πρόεδρος ΕΚΤ

«Μετά από 20 χρόνια υπάρχει πλέον μια γενιά που δεν γνωρίζει άλλο νόμισμα. Αυτό το διάστημα η ΕΚΤ παρείχε το κυρίως έργο της που είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Παράλληλα συμβάλαμε στην ευημερία των πολιτών της περιοχής του ευρώ».

Μάριο Σεντένο πρόεδρος Eurogroup

Το ευρώ και η στενή οικονομική συνεργασία που περιέχει εξελίχθηκε με τον χρόνο ξεπερνώντας ζητήματα στην πορεία της. Η δουλειά αυτή δεν τελείωσε έχει μέλλον ακόμα για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης».