Αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων στη Βρετανία

Αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων στη Βρετανία

Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά, ωστόσο, πως οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία είναι πιθανό να μειωθούν το 2019 έως και κατά 1/3 σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα

Για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2017 αυξήθηκαν σε ετήσια βάση οι εγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια στη Βρετανία. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, συνολικά οι εγκρίσεις έφθασαν το Νοέμβριο σε 39.403, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, για δάνεια που αφορούν αγορές κατοικιών.

Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο οι εγκρίσεις δανείων είχαν φθάσει τις 39.640, υψηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες του Νοεμβρίου, ωστόσο σε ετήσια βάση (σε σχέση με το Νοέμβριο του 2017) οι εγκρίσεις του Νοεμβρίου παρουσιάστηκαν αυξημένες κατά 0,2%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για την πρώτη ετήσια άνοδο που αναφέρεται σε διάστημα 14 μηνών.

«Η αγορά ακινήτων παλεύει να βρει το βηματισμό της δεδομένης της σχετικά περιορισμένης καταναλωτικής ισχύος, της εύθραυστης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κι ενδεχομένως της ανησυχίας που εκφράζεται για αύξηση των επιτοκίων» επισημαίνει στο Reuters ο επικεφαλής αναλυτής της EY ITEM Club, Χάουαρντ Άρτσερ.

Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι το επόμενο έτος οι τιμές ακινήτων είτε θα παραμείνουν σταθερές είτε θα σημειώσουν ελαφρά άνοδο, καθώς η υποτονικότητα που πλήττει την αγορά του Λονδίνου και τις γύρω περιοχές αντισταθμίζεται από την ταχεία άνοδο των τιμών σε άλλα μέρη της Βρετανίας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, από την πλευρά της, εκτιμά, δε, πως οι τιμές ακινήτων είναι πιθανό να μειωθούν το 2019 έως και κατά 1/3 σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, εάν το Brexit καταλήξει σε χάος.