Πόσα χρήματα αφήνει ο αμερικανικός στρατός στην Ελλάδα και τι σχέδια έχει

Πόσα χρήματα αφήνει ο αμερικανικός στρατός στην Ελλάδα και τι σχέδια έχει

Το οικονομικό αποτύπωμα της στρατιωτικής μηχανής των ΗΠΑ στην χώρα

Η Ουάσιγκτον βλέπει στην Αθήνα ένα στρατηγικό σύμμαχο ιδιαίτερης αξίας στην περιοχή και για αυτό μέσω και του στρατηγικού διαλόγου προσπαθεί να ενδυναμώσει τις διμερής σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο είναι πλήθος στην Ελλάδα οι συζητήσεις και οι αναλύσεις σχετικά με την στρατιωτική συνεργασία. Αυτό που συχνά όμως παραβλέπει κανείς είναι ο οικονομικός αντίκτυπος που έχει η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην χώρα μας αλλά και οι επιχειρηματικές δυνατότητες που πηγάζουν μέσα από αυτήν.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Το news.gr συζήτησε με αμερικανικές διπλωματικές πηγές προκειμένου να ρίξει φως στην οικονομική πλευρά της στρατιωτικής και όχι μόνο παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Όπως μας τονίστηκε, ο στρατηγικός διάλογος ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος μιας εξαιρετικής χρονιάς. Στην Θεσσαλονίκη οι ΗΠΑ έδειξαν ότι θεωρούν την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο και όπως μας επισημάνθηκε, αυτός λειτουργεί ως νέα βάση για την συνεργασία των δύο χωρών.

«Είμαστε σε μια περίοδο ιστορικά στενής συνεργασίας, όχι απλά σε αμυντική βάση, αλλά και σε επίπεδο ανθρώπων και επενδύσεων και φυσικά άμυνας και ασφάλειας. Επιθυμία μας είναι να κινηθούμε μπροστά» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Εκπεφρασμένο γεγονός είναι πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας. Υπάρχει η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. «Εκτιμούμε την συνεργασία μας με την Ελλάδα» μας τονίστηκε προσθέτοντας πως «στην χρονιά που έρχεται υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε χτίζοντας πάνω στον στρατηγικό διάλογο συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας».

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να ειπωθεί πως οι ΗΠΑ δεν σταθμεύουν απλά στρατιωτικές μονάδες στην Ελλάδα αλλά ρίχνουν και χρήματα στην χώρα με διάφορους τρόπους που δημιουργούν ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη.

«Για παράδειγμα στην Σούδα, χρόνο με τον χρόνο, οι ΗΠΑ ρίχνουν κατά μέσο όρο 30 με 50 εκατομμύρια στην τοπική κοινωνία» μας ειπώθηκε ενδεικτικά.

Σε αυτό σημαντική αξία έχει σύμφωνα με τους αμερικανούς το γεγονός πως ο κυριότερος εργολάβος για έργα στη Σούδα, προέρχεται από τα Χανιά. Αυτό δίνει στις τοπικές επιχειρήσεις την δυνατότητα να ενισχύσουν την συνεργασία τους με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και μέσω αυτής της συνεργασίας να ωφεληθεί η τοπική κοινωνία.

Φυσικά πλέον, πέρα από τις αμερικανικές μονάδες στην Σούδα υπάρχουν επίσης τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη στην Λάρισα και μια αεροπορική μονάδα στο Στεφανοβίκειο στον Βόλο όπου εκπαιδεύεται.

«Όταν φέρνουμε αυτές τις μονάδες εδώ δεν ερχόμαστε με όλη την επιμελητειακή υποστήριξη. Αυτό που κάνουμε είναι να κοιτάξουμε στην τοπική κοινωνία για την παροχή της τροφής, του νερού, τις υπηρεσίες καθαριστηρίου. Όλη την υποστήριξη που οι στρατιώτες μας θα χρειαστούν την αναζητούμε στην τοπική κοινωνία. Κάναμε το ίδιο και στις πρόσφατες ασκήσεις στην Κρήτη και στις αρχές Ιανουαρίου θα υπάρξει μια ακόμα άσκηση «Αλέξανδρος ο Μέγας» με τους πεζοναύτες. Όσο ενισχύουμε αυτή την συνεργασία θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις να υποστηρίξουν τις προσπάθειες μας εδώ και φυσικά αυτό είναι κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες» μας τόνισαν.

Πρόσθεσαν δε πως «με την παρουσία των ΗΠΑ σε όλη την Ελλάδα μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να υπάρξει μια αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να αποτελέσει ως θεμέλιο για επενδύσεις».

Φυσικά αυτό που είναι επίσης σημαντικό αν και δεν μπορεί να υπολογιστεί είναι τα χρήματα που αφήνει ο κάθε αμερικανός στρατιώτης περνώντας από την χώρα.

Πέρα όμως από την στρατιωτική παρουσία και το οικονομικό αποτύπωμα που αφήνει αυτή στις τοπικές κοινωνίες, οι αμερικανικές διπλωματικές πηγές μας επεσήμαναν πως υπάρχουν και τρεις τομείς-άξονες που επηρεάζουν την Ελλάδα, μέσω του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που επίσης ωφελούν την Αθήνα οικονομικά.

Οι τρεις άξονες

Ο πρώτος είναι άμεσα επωφελής για την Ελλάδα καθώς οι ΗΠΑ ξεκάθαρα αντιλαμβάνονται τα δεδομένα της Ελληνικής οικονομίας και για αυτό αναζητούν λύσεις χαμηλού κόστους ώστε η χώρα να διατηρήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

Ένα καλό παράδειγμα είναι τα ελικόπτερα Kiowa. «Δώσαμε στην Ελλάδα ή είμαστε στην διαδικασία να δώσουμε 70 ελικόπτερα στον Ελληνικό Στρατό. Η αξία αυτών εάν είχαν αγοραστεί καινούργια θα ήταν πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον αυτών η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε 250 εκατομμύρια δολάρια υπό την μορφή ανταλλακτικών. Δωρεάν. Η Ελλάδα θα πληρώσει απλά τα μεταφορικά. Αυτός είναι ένας σημαντικός όγκος χρημάτων που η Ελλάδα δεν χρειάζεται να πληρώσει για την ικανότητα που θα αναπτύξει. Ο άλλος λόγος που εστιάσαμε σε αυτά τα ελικόπτερα ήταν γιατί υπάρχει η δυνατότητα για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία να βοηθήσει να υπάρξει συντήρηση ανακεφαλαιοποίηση μέσω της συναρμολόγησης και μελλοντικές τροποποιήσεις. Υπάρχουν ελληνοαμερικανικές στρατηγικές επιχειρηματικές σχέσεις που θα επωφεληθούν από τα αεροσκάφη αυτά στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα δέκα ελικόπτερα Chinook. Τρία εκατομμύρια δολάρια έκαστο θα κόστιζαν και τελικά υπογράψαμε για 750.000 δολάρια» μας είπαν.

Αυτό σημαίνει πως εξοικονομήθηκαν αρκετά εκατομμύρια δολάρια παρέχοντας την ίδια στιγμή σημαντικές δυνατότητες στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δόθηκαν επίσης στην Ελλάδα 18 μηχανές για αυτά ελικόπτερα κ.α.

Ο δεύτερος τομέας είναι το «χτίσιμο» της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Μας είπαν ενδεικτικά: «Κάποτε η Ελλάδα είχε μια ακμάζουσα βιομηχανία γεωστρατηγικά τοποθετημένη, γεωπολιτικά συνδεδεμένη. Η Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΕΑΒ) είναι στο σωστό μέγεθος για να διαχειριστεί το πρόγραμμα των P-3. Όλες οι εργασίες για αυτά γίνονται σε αυτήν». Το ίδιο και με τα F-16. Μαζί με αυτά θα έρθουν υποδομές και δυνατότητα υποστήριξης. «Ο σκοπός είναι όταν βγουν από την γραμμή το τελευταίο P-3 και F-16 να κοιτάξουμε για το follow on. Το F-16 είναι η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα μαχητικού στην περιοχή. Τα P-3, τα ελικόπτερα και επίσης κοιτάμε για άλλες ευκαιρίες όπως τροχοφόρα ή ερπυστριοφόρα. Η ΕΛΒΟ έχει τέτοια δυνατότητα και άλλες ιδιωτικές εταιρείες επίσης. Θέλουμε να φέρουμε αυτούς τους τύπους προγραμμάτων ανακεφαλαιοποίησης εδώ στην Ελλάδα ώστε να επανενεργοποιήσουμε την δυνατότητα εδώ ώστε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον» μας πληροφόρησαν τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα γίνει και θα πρέπει να γίνει ο περιφερειακός πάροχος.

Ο τρίτος τομέας σύμφωνα με τους αμερικανούς είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Τόνισαν πως η ροή δυνάμεων που εναλλάσσονται μέσω λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας θα παρέχει όχι απλά ένα καλό μήνυμα των ΝΑΤΟικών δυνατοτήτων αλλά και σταθερότητα για επενδύσεις από αμερικανικές επιχειρήσεις.

«Δυστυχώς είμαστε στην αρχή αυτού, όχι στην μέση ή το τέλος. Η ιστορία θα μας πει αν πετύχαμε» μας είπαν, τονίζοντας, πως σκοπός μέσω της συνεργασίας με την αμυντική βιομηχανία είναι να χρησιμοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες για αποτελεσματική οικονομική ανάπτυξη.

Η εθελοντική προσφορά των αμερικανών στρατιωτών στις τοπικές κοινωνίες

Πέρα από αυτές τις ενέργειες όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που είναι σε εξέλιξη που δεν μπορούν να μετρηθούν με οικονομικά μέτρα και σταθμά.

Υπάρχει για παράδειγμα από πλευράς των αμερικανικών δυνάμεων εθελοντική προσφορά στις τοπικές κοινωνίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τελευταίας περιόδου είναι η Μάνδρα στην οποία μετέβησαν ναύτες από το πλήρωμα πολεμικού πλοίου που είχε φτάσει στην Ελλάδα εκείνη την χρονική στιγμή. Οι αμερικανοί ναύτες βοήθησαν στην επιδιόρθωση του κοιμητηρίου της. Μετά τις φωτιές στο Μάτι επίσης αμερικανοί ναύτες της ναυαρχίδας «Mount Whitney» παρείχαν τρόφιμα και ρούχα στους πληγέντες.

Εν κατακλείδι αυτό που μπορεί να πει κανείς, είναι πως το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και των αμερικανών ως απλών ανθρώπων είναι υπαρκτό και αν και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για ένα νέο σχέδιο «Μάρσαλ» είναι στο χέρι της Ελλάδας διατηρώντας τον στρατηγικό της προσανατολισμό να επωφεληθεί από τα «θέλω» της Ουάσιγκτον στην περιοχή και στο πλαίσιο μιας σχέσης win-win να ανακτήσει την θέση που της αρμόζει.