Πόσα χρήματα αφήνει ο αμερικανικός στρατός στην Ελλάδα και τι σχέδια έχει

Πόσα χρήματα αφήνει ο αμερικανικός στρατός στην Ελλάδα και τι σχέδια έχει

Το οικονομικό αποτύπωμα της στρατιωτικής μηχανής των ΗΠΑ στην χώρα

Η Ουάσιγκτον βλέπει στην Αθήνα ένα στρατηγικό σύμμαχο ιδιαίτερης αξίας στην περιοχή και για αυτό μέσω και του στρατηγικού διαλόγου προσπαθεί να ενδυναμώσει τις διμερής σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο είναι πλήθος στην Ελλάδα οι συζητήσεις και οι αναλύσεις σχετικά με την στρατιωτική συνεργασία. Αυτό που συχνά όμως παραβλέπει κανείς είναι ο οικονομικός αντίκτυπος που έχει η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην χώρα μας αλλά και οι επιχειρηματικές δυνατότητες που πηγάζουν μέσα από αυτήν.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Το news.gr συζήτησε με αμερικανικές διπλωματικές πηγές προκειμένου να ρίξει φως στην οικονομική πλευρά της στρατιωτικής και όχι μόνο παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Όπως μας τονίστηκε, ο στρατηγικός διάλογος ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος μιας εξαιρετικής χρονιάς. Στην Θεσσαλονίκη οι ΗΠΑ έδειξαν ότι θεωρούν την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο και όπως μας επισημάνθηκε, αυτός λειτουργεί ως νέα βάση για την συνεργασία των δύο χωρών.

«Είμαστε σε μια περίοδο ιστορικά στενής συνεργασίας, όχι απλά σε αμυντική βάση, αλλά και σε επίπεδο ανθρώπων και επενδύσεων και φυσικά άμυνας και ασφάλειας. Επιθυμία μας είναι να κινηθούμε μπροστά» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Εκπεφρασμένο γεγονός είναι πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας. Υπάρχει η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. «Εκτιμούμε την συνεργασία μας με την Ελλάδα» μας τονίστηκε προσθέτοντας πως «στην χρονιά που έρχεται υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε χτίζοντας πάνω στον στρατηγικό διάλογο συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας».

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να ειπωθεί πως οι ΗΠΑ δεν σταθμεύουν απλά στρατιωτικές μονάδες στην Ελλάδα αλλά ρίχνουν και χρήματα στην χώρα με διάφορους τρόπους που δημιουργούν ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη.

«Για παράδειγμα στην Σούδα, χρόνο με τον χρόνο, οι ΗΠΑ ρίχνουν κατά μέσο όρο 30 με 50 εκατομμύρια στην τοπική κοινωνία» μας ειπώθηκε ενδεικτικά.

Σε αυτό σημαντική αξία έχει σύμφωνα με τους αμερικανούς το γεγονός πως ο κυριότερος εργολάβος για έργα στη Σούδα, προέρχεται από τα Χανιά. Αυτό δίνει στις τοπικές επιχειρήσεις την δυνατότητα να ενισχύσουν την συνεργασία τους με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και μέσω αυτής της συνεργασίας να ωφεληθεί η τοπική κοινωνία.

Φυσικά πλέον, πέρα από τις αμερικανικές μονάδες στην Σούδα υπάρχουν επίσης τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη στην Λάρισα και μια αεροπορική μονάδα στο Στεφανοβίκειο στον Βόλο όπου εκπαιδεύεται.

«Όταν φέρνουμε αυτές τις μονάδες εδώ δεν ερχόμαστε με όλη την επιμελητειακή υποστήριξη. Αυτό που κάνουμε είναι να κοιτάξουμε στην τοπική κοινωνία για την παροχή της τροφής, του νερού, τις υπηρεσίες καθαριστηρίου. Όλη την υποστήριξη που οι στρατιώτες μας θα χρειαστούν την αναζητούμε στην τοπική κοινωνία. Κάναμε το ίδιο και στις πρόσφατες ασκήσεις στην Κρήτη και στις αρχές Ιανουαρίου θα υπάρξει μια ακόμα άσκηση «Αλέξανδρος ο Μέγας» με τους πεζοναύτες. Όσο ενισχύουμε αυτή την συνεργασία θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις να υποστηρίξουν τις προσπάθειες μας εδώ και φυσικά αυτό είναι κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες» μας τόνισαν.

Πρόσθεσαν δε πως «με την παρουσία των ΗΠΑ σε όλη την Ελλάδα μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να υπάρξει μια αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να αποτελέσει ως θεμέλιο για επενδύσεις».

Φυσικά αυτό που είναι επίσης σημαντικό αν και δεν μπορεί να υπολογιστεί είναι τα χρήματα που αφήνει ο κάθε αμερικανός στρατιώτης περνώντας από την χώρα.

Πέρα όμως από την στρατιωτική παρουσία και το οικονομικό αποτύπωμα που αφήνει αυτή στις τοπικές κοινωνίες, οι αμερικανικές διπλωματικές πηγές μας επεσήμαναν πως υπάρχουν και τρεις τομείς-άξονες που επηρεάζουν την Ελλάδα, μέσω του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που επίσης ωφελούν την Αθήνα οικονομικά.

Οι τρεις άξονες

Ο πρώτος είναι άμεσα επωφελής για την Ελλάδα καθώς οι ΗΠΑ ξεκάθαρα αντιλαμβάνονται τα δεδομένα της Ελληνικής οικονομίας και για αυτό αναζητούν λύσεις χαμηλού κόστους ώστε η χώρα να διατηρήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

Ένα καλό παράδειγμα είναι τα ελικόπτερα Kiowa. «Δώσαμε στην Ελλάδα ή είμαστε στην διαδικασία να δώσουμε 70 ελικόπτερα στον Ελληνικό Στρατό. Η αξία αυτών εάν είχαν αγοραστεί καινούργια θα ήταν πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον αυτών η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε 250 εκατομμύρια δολάρια υπό την μορφή ανταλλακτικών. Δωρεάν. Η Ελλάδα θα πληρώσει απλά τα μεταφορικά. Αυτός είναι ένας σημαντικός όγκος χρημάτων που η Ελλάδα δεν χρειάζεται να πληρώσει για την ικανότητα που θα αναπτύξει. Ο άλλος λόγος που εστιάσαμε σε αυτά τα ελικόπτερα ήταν γιατί υπάρχει η δυνατότητα για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία να βοηθήσει να υπάρξει συντήρηση ανακεφαλαιοποίηση μέσω της συναρμολόγησης και μελλοντικές τροποποιήσεις. Υπάρχουν ελληνοαμερικανικές στρατηγικές επιχειρηματικές σχέσεις που θα επωφεληθούν από τα αεροσκάφη αυτά στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα δέκα ελικόπτερα Chinook. Τρία εκατομμύρια δολάρια έκαστο θα κόστιζαν και τελικά υπογράψαμε για 750.000 δολάρια» μας είπαν.

Αυτό σημαίνει πως εξοικονομήθηκαν αρκετά εκατομμύρια δολάρια παρέχοντας την ίδια στιγμή σημαντικές δυνατότητες στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δόθηκαν επίσης στην Ελλάδα 18 μηχανές για αυτά ελικόπτερα κ.α.

Ο δεύτερος τομέας είναι το «χτίσιμο» της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Μας είπαν ενδεικτικά: «Κάποτε η Ελλάδα είχε μια ακμάζουσα βιομηχανία γεωστρατηγικά τοποθετημένη, γεωπολιτικά συνδεδεμένη. Η Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΕΑΒ) είναι στο σωστό μέγεθος για να διαχειριστεί το πρόγραμμα των P-3. Όλες οι εργασίες για αυτά γίνονται σε αυτήν». Το ίδιο και με τα F-16. Μαζί με αυτά θα έρθουν υποδομές και δυνατότητα υποστήριξης. «Ο σκοπός είναι όταν βγουν από την γραμμή το τελευταίο P-3 και F-16 να κοιτάξουμε για το follow on. Το F-16 είναι η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα μαχητικού στην περιοχή. Τα P-3, τα ελικόπτερα και επίσης κοιτάμε για άλλες ευκαιρίες όπως τροχοφόρα ή ερπυστριοφόρα. Η ΕΛΒΟ έχει τέτοια δυνατότητα και άλλες ιδιωτικές εταιρείες επίσης. Θέλουμε να φέρουμε αυτούς τους τύπους προγραμμάτων ανακεφαλαιοποίησης εδώ στην Ελλάδα ώστε να επανενεργοποιήσουμε την δυνατότητα εδώ ώστε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον» μας πληροφόρησαν τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα γίνει και θα πρέπει να γίνει ο περιφερειακός πάροχος.

Ο τρίτος τομέας σύμφωνα με τους αμερικανούς είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Τόνισαν πως η ροή δυνάμεων που εναλλάσσονται μέσω λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας θα παρέχει όχι απλά ένα καλό μήνυμα των ΝΑΤΟικών δυνατοτήτων αλλά και σταθερότητα για επενδύσεις από αμερικανικές επιχειρήσεις.

«Δυστυχώς είμαστε στην αρχή αυτού, όχι στην μέση ή το τέλος. Η ιστορία θα μας πει αν πετύχαμε» μας είπαν, τονίζοντας, πως σκοπός μέσω της συνεργασίας με την αμυντική βιομηχανία είναι να χρησιμοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες για αποτελεσματική οικονομική ανάπτυξη.

Η εθελοντική προσφορά των αμερικανών στρατιωτών στις τοπικές κοινωνίες

Πέρα από αυτές τις ενέργειες όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που είναι σε εξέλιξη που δεν μπορούν να μετρηθούν με οικονομικά μέτρα και σταθμά.

Υπάρχει για παράδειγμα από πλευράς των αμερικανικών δυνάμεων εθελοντική προσφορά στις τοπικές κοινωνίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τελευταίας περιόδου είναι η Μάνδρα στην οποία μετέβησαν ναύτες από το πλήρωμα πολεμικού πλοίου που είχε φτάσει στην Ελλάδα εκείνη την χρονική στιγμή. Οι αμερικανοί ναύτες βοήθησαν στην επιδιόρθωση του κοιμητηρίου της. Μετά τις φωτιές στο Μάτι επίσης αμερικανοί ναύτες της ναυαρχίδας «Mount Whitney» παρείχαν τρόφιμα και ρούχα στους πληγέντες.

Εν κατακλείδι αυτό που μπορεί να πει κανείς, είναι πως το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και των αμερικανών ως απλών ανθρώπων είναι υπαρκτό και αν και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για ένα νέο σχέδιο «Μάρσαλ» είναι στο χέρι της Ελλάδας διατηρώντας τον στρατηγικό της προσανατολισμό να επωφεληθεί από τα «θέλω» της Ουάσιγκτον στην περιοχή και στο πλαίσιο μιας σχέσης win-win να ανακτήσει την θέση που της αρμόζει.

9
σχόλια
 1. avatar Γιωργος

  Μακριά άπο την Κίνα

 2. avatar Τάσος Κ.

  Άρθρο για αναγνώστες-πρόβατα.Μπαρουφοαερόλογα για πρωτόγονους σε αποικία.Καμιά υποστήριξη σε περίπτωση τουρκικής εισβολής.Ούτε καν λεκτική υποστήριξη στις παραβιάσεις των Τούρκων.Μη στενοχωρήσουν τους εκλεκτούς συμμάχους τους που ενώ αυτοί τους βρίζουν,τους τα δίνουν όλα.Σε μας μόνο λόγια και ότι πάει για απόσυρση.Στην Τουρκία δίνουν τα καινούρια F35 και σε μας τα σαπάκια.Κι ούτε μας αφήνουν να πάρουμε τα φθηνότερα και καλύτερα S35. Τον θανάσιμο κίνδυνο στοχοποίησης ολόκληρης της χώρας από τους ρώσικους πυραύλους τον ανταλλάσσουμε με μπλα μπλα, λίγα τρόφιμα, καύσιμα και βίζιτες...Μηδέν στο μηδέν.Την πραγματική ανάπτυξη μας την φρέναραν οι ίδιοι για να μην αναπτυχθούμε με το ρωσικό αγωγό.Είπαν θα πάρουν τα ναυπηγεία για να μην τα πάρουν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι.Κι αν βρούμε πολύ αέριο να έχουν πολλές βάσεις για να το ελέγχουν αυτοί.Πιέζουν από... ενδιαφέρον να δώσουμε και τη Μακεδονία! Το άρθρο τους θεωρεί και ευεργέτες που θα πρέπει να είμαστε και ευγνώμωνες...

 3. avatar τάκης

  Μια πιο δραστικά ενεργή ανάμιξη των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Ελλάδος,
  με σκοπό την εξυγίανση του πολιτικού, νομικού και αναπτυξιακού
  status της χώρας, θα ήτο το πλέον καλοδεχούμενο απο τις λαικές
  εκείνες δυνάμεις που προσβλέπουν στο δυτικό πεπρωμένο της χώρας,
  και όχι στην απροσδιόριστη ρομαντική αεροβασία.

  1. avatar Σάκης

   Πιο εθελόδουλος πεθαίνεις. Υπάρχουν κάποιες θέσεις στα μαγειρεία των βάσεων. Να κάνεις αίτηση να σε προλάβουν...

 4. avatar κουκουρούκου

  Γενικόλογοι βερμπαλισμοί για να κάνει like ο Πάιατ. Σιγά μην ενδιαφερθούν για το ....Ελλαδιστάν. Εδώ δεν ενδιαφέρονται οι ιθαγενείς θα ενδιαφερθούν οι ξένοι; . Το όνομα να οριστικοποιηθεί και μετά ....θα δοθεί από τα τρία το μακρύτερο...!!! Όπως στους Κούρδους!!!

 5. avatar EVA ANGELOS KAIPATRIKO STAMATIADES..

  MOU ARESEI NA AKOUO KALA NEA KAI THETIKES APOPSEIS...EVA ANGELOS HONORARY DOCTORAL DEGREE IN M METAPHYSICS KARPATHOS GREECE....KALH XRONIA SE OLOUS IDIAITEROS STOUS ERGAZOMENOUS STA MEIDIA....

 6. avatar Πτερέλαος

  Τα ελικόπτερα Kiowa που μας δίνουν είναι τυφλά και μουγγά , αφού έχουν αφαιρέσει τα αεροβοηθηματα ναυσιπλοίας και τους ασύρματους. Επίσης ήλθαν στο φως έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η CIA και το Αμερικανικό υπουργείο εσωτερικών συστηματικά υπονόμευαν την Ελλάδα με κρυφούς διαλόγους για πιθανή ανοχή τους στην παραχώρηση τμήματος της Μακεδονίας στον κομμουνιστή Τίτο και της Βόρειου Ηπείρου στους Αλβανούς με αντάλλαγμα την αποχώρησή τους από το σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τα ίδια κάνουν και τωρα με Αλβανία και Σκόπια και επιπλέον παίζουν βρώμικο παιχνίδι με την Ελληνική Θράκη και τους Τούρκους.Και τα τσιπ(ου)ροτσογλανια έχουν γίνει οι πλέον υπάκουοι λακεδες των Αμερικανών. Αν οι Αμερικανοί τους δώσουν "καλά λεφτά" , πουλάνε και την μάνα τους.

 7. avatar Armageddon

  Αυτά που λέει ότι τύπος, είναι για εντελως για αυτούς που θέλουν κουτόχορτο.... Είναι επιβεβλημένη σε μια χώρα που επιβάλουν τον μιλιταρισμο τους να πετούν στάχτη... Λέγοντας ότι ενισχύουν την τοπική κοινωνία.... Hallo pls go home ty visit us next time

 8. avatar Κωνσταντίνος

  Όλα αυτά θα ήταν ιδανικά για συνεργασία με τους Αμερικανούς αν ξέραμε και τι αντάλλαγμα ακριβώς έδωσε η Ελλάδα.
  Γιατί πήραμε μεταχειρισμένα, έχουμε όφελος από υπηρεσίες προς αυτούς γιατί αν όλα ερχόντουσαν από την πατρίδα τους η από αλλού (Τουρκία ας πούμε)τότε καλύτερα να τους πουλούσαμε ένα μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας.
  Και δώσαμε πρόσβαση στον Αμερικανικό στρατό την οποία δεν είχε ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα.
  Αυτά είναι τα φανερά.
  Τι άλλο έχουν κερδίσει οι Αμερικανοί-Τούρκοι φαίνεται από τις δηλώσεις του ναυάρχου Αποστολάκη καθώς και από τις κινήσεις των Τούρκων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...