Η ναυαρχίδα «κατάσκοπος» του 6ου στόλου των ΗΠΑ στον Πειραιά

Η ναυαρχίδα «κατάσκοπος» του 6ου στόλου των ΗΠΑ στον Πειραιά

Δείτε τις φωτογραφίες του news.gr που μπήκε στο πλοίο

Στον Πειραιά θα παραμείνει αγκυροβολημένη για 4 ημέρες η ναυαρχίδα του 6ου στόλου των ΗΠΑ. Πρόκειται για το πλοίο Διοίκησης, Ελέγχου και Πληροφοριών (C4I) USS Mount Whitney (LCC 20).

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Δεν διαθέτει πυραύλους ή ναυτικά πυροβόλα αλλά δεκάδες κεραίες και μέσα συλλογής και αναμετάδοσης πληροφοριών. Το news.gr είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί και να ενημερωθεί από τους υπεύθυνους του πλοίου, μετά από σχετική πρόσκληση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Πέρα από τα ηλεκτρονικά μέσα που το καθιστούν ένα προωθημένο «αυτί» και «μάτι» των ΗΠΑ στην περιοχή, δίνοντας την δυνατότητα στον εκάστοτε διοικητή να ελέγξει πεδία επιχειρήσεων σε όλη την περιοχή ενδιαφέροντος, ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με το πλοίο αυτό είναι το υβριδικό του πλήρωμα. Αποτελείται από 300 περίπου άτομα, εκ των οποίων το 50% περίπου είναι στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και το υπόλοιπο 50% στελέχη του Εμπορικού Ναυτικού. Λίγο πολύ δηλαδή «πολίτες».

Τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού είναι υπεύθυνα για τα συστήματα άμυνας του πλοίου και τα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει για την εκτέλεση της αποστολής του. Τα στελέχη του εμπορικού ναυτικού για τις υπόλοιπες εργασίες πάνω στο πλοίο.

Το πλοίο διαθέτει επίσης ένα αρκετά μεγάλο κατάστρωμα καθώς στο πλαίσιο αποβατικών επιχειρήσεων μπορεί να μεταφέρει και διάφορα φορτία. Στην πρύμνη του διαθέτει ελικοδρόμιο για τις ανάγκες μεταφοράς διοικητών από και προς αυτό.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε αποστολή στην Μαύρη Θάλασσα, όπου σύμφωνα με τα όσα μας μετέφεραν στελέχη του πληρώματος, ρωσικά πολεμικά πλοία τους παρακολουθούσαν.

Ο κυβερνήτης του πλοίου, Ρόμπερτ Αγκουλάρ, σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του news.gr, δήλωσε πως η επαφή με τους ρώσους ήταν «επαγγελματική».

Ο καπετάνιος εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στους Έλληνες για τους τραγικούς θανάτους λόγω των πυρκαγιών στην Αττική και δήλωσε την ετοιμότητα του ιδίου και του πληρώματός του να βοηθήσουν όπως μπορούν στην ανακούφιση των πληγέντων.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες εκ μέρους των ΗΠΑ για αυτό τον σκοπό.

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος