«Η έξοδος από το ευρώ δεν μπορεί να είναι ταμπού»

«Η έξοδος από το ευρώ δεν μπορεί να είναι ταμπού»

Πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο να επιβιώσει το ευρώ

Εν όψει της 20ής επετείου του ευρώ, ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονές του δηλώνει ότι η ιδέα της εξόδου από το κοινό νόμισμα δεν μπορεί πλέον να είναι απαγορευμένη, εάν μία χώρα περιφρονεί τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ο Ότμαρ Ίσινγκ, ιδρυτικό μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel ότι το ευρώ «μπορεί να επιβιώσει μόνο αν όλες οι χώρες τηρούν τις δεσμεύσεις τους». «Έως τώρα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την έξοδο μίας χώρας από τη νομισματική ένωση - η ένταξη θεωρείται αμετάκλητη, "αιώνια" ας πούμε», είπε ο Ίσινγκ.

«Αν οι συγκρούσεις γίνουν ακραίες, λόγω της κακής διαχείρισης μίας χώρας, τότε το θέμα της εξόδου δεν μπορεί πλέον να είναι ταμπού».

Όπως αναφέρει το Ίσινγκ ανέδειξε την Ιταλία ως ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, λέγοντας ότι «όχι μόνο παραβιάζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και καμαρώνει για την ηθελημένη παραβίαση των κανόνων».

Παρακαλούμε περιμένετε ...