Τελευταία εβδομάδα για τα τέλη κυκλοφορίας 2019 – Οι τρόποι πληρωμής

Τελευταία εβδομάδα για τα τέλη κυκλοφορίας 2019 – Οι τρόποι πληρωμής

Το πρόστιμο αν δεν πληρώσετε μέσα στην προθεσμία αλλά και πώς να θέσετε το όχημα σε ακινησία

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου (δηλαδή για μια ακόμη εβδομάδα) μπορούν οι ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων να πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας 2019

Για την ώρα δεν υπάρχει κάποια πληροφορία εάν θα δοθεί παράταση για την πληρωμή των τελών. Εφόσον τα τέλη δεν πληρωθούν, πάντως, εμπρόθεσμα, το πρόστιμο είναι το διπλάσιο των τελών που αναλογεί σε κάθε όχημα.

Τα ειδοποιητήρια είναι αναρτήμενα στο TAXISnet. Η πρόσβαση στη σχετική υπηρεσία μπορεί να γίνει είτε με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο TAXISnet που διαθέτει κάθε φορολογούμενος, είτε με τον αριθμό φορολογικού μητρώου του και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του.

Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνεται είτε στα γκισέ της τράπεζας είτε ηλεκτρονικά. Για όσους θέλουν να τα εξοφλήσουν μέσω e-banking, θα χρειαστούν μόνον την Ταυτότητα Οφειλής που υπάρχει στο ειδοποιητήριο. Τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν να εξοφλήσουν σε 12 δόσεις οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών.

Σε κάποιες τράπεζες ακόμη και εάν ο οφειλέτης δεν έχει τον κωδικό πληρωμής, μπορεί να το πράξει απλά δηλώνοντας στην σχετική καρτέλα τον αριθμό κυκλοφορίας και το ΑΦΜ.

Πώς να βρείτε το ειδοποιητήριο με τα τέλη κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο, στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή των τελών, θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet «Εκτύπωση Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων» στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέξτε την ένδειξη Οχήματα.
  • Στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε αν θα μπείτε στην εφαρμογή με κωδικούς ή χωρίς.
  • Συμπληρώστε τον Α.Φ.Μ.
  • Συμπληρώστε τον αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.
  • Συμπληρώστε το έτος τελών κυκλοφορίας.
  • Επιλέγετε «Αναζήτηση».
  • Επιλέγετε «Εκτύπωση» όταν εμφανιστεί το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση».
  • Από τα τέλη κυκλοφορίας 2019 αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους περί τα 1,2 δισ. ευρώ.

Πώς να καταθέσετε πινακίδες και να μην πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας

Αναλυτικά, όσοι αποφασίσουν να δηλώσουν «ακινησίας» και καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στις ΔΟΥ μέχρι τις 31-12-2018 θα αποφύγουν:

1.   Την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2019

2.   Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, εφόσον έχουν Ι.Χ. κυβισμού 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης κυμαίνεται μεταξύ 287 και 3.820 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό και την παλαιότητα του αυτοκινήτου.

3.   Την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης. Τα τεκμήρια ανάλογα με την παλαιότητα και τον κυβισμό του αυτοκινήτου αρχίζουν από 2.000 ευρώ για αυτοκίνητο 1.000 κυβικών εκατοστών άνω των 10 ετών και φθάνουν ως και τα τα 23.800 ευρώ για αυτοκίνητο 3.500 κυβικών εκατοστών ηλικίας έως 5 ετών.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Όσοι σχεδιάζουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία τα αυτοκίνητά τους θα πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ:

  • Τη δήλωση ακινησίας
  • Την άδεια κυκλοφορίας
  • Τις πινακίδες κυκλοφορίας
  • Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 (γνωστή και με το παλιό της όνομα «δήλωση του νόμου 105»), στην οποία δηλώνεται ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο. Αν το όχημα πρόκειται να παραμείνει σταθμευμένο σε χώρο που ενοικιάζεται τότε θα χρειαστούν το μισθωτήριο και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη. Επίσης, στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται και η διεύθυνση του χώρου φύλαξης
  •  Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν η κατάθεση δεν γίνεται από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη.

Παράλληλα, για να γίνει αποδεκτή η κατάθεση των πινακίδων είναι απαραίτητο να έχει εξοφληθεί το σύνολο όλων των τελών κυκλοφορίας των προηγούμενων ετών. Επιπλέον και όσο παράξενο και αν φαίνεται αφού η διαδικασία γίνεται στη ΔΟΥ, ενδέχεται να σας ζητήσουν αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι το όχημα έχει δηλωθεί στην Εφορία και ένα αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος στο οποίο να φαίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας του. Αυτή η περίπτωση ενδεχομένως να συμβεί όταν δεν μπορούν μέσω του ΑΦΜ να αναζητήσουν ηλεκτρονικά από τη βάση του υπουργείου τον ιδιοκτήτη του οχήματος.