Οι εκτιμητές ακινήτων θα καθορίσουν ξανά τις νέες αντικειμενικές αξίες

Οι εκτιμητές ακινήτων θα καθορίσουν ξανά τις νέες αντικειμενικές αξίες

Τον Ιούνιο του 2019 έρχονται οι νέες τιμές ζώνης – Με τις νέες αξίες ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους

Στις αρχές του έτους, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αδυνατώντας να ξετυλίξει το κουβάρι των αντικειμενικών αξιών αποφάσισε να αναθέσει το έργο σε ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων. Μέσα σε δυο μήνες από τη στιγμή που «προσελήφθησαν» από το  υπουργείο έδωσαν τις νέες τιμές σε περισσότερες από 10.000 περιοχές – ζώνες σε όλη τη χώρα. Αυτό δηλαδή που δεν είχαν καταφέρει για σχεδόν μια δεκαετία οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών το πέτυχαν οι περίπου 250 πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων σε διάστημα 60 ημερών.

Για το 2019 προβλέπεται να γίνει νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Οι αλλαγές στις τιμές ζώνης με στόχο αυτές το 2020 να εξισωθούν με τις εμπορικές αποτελούν μεταμνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης και όσο υπάρχει μεταμνημονιακή εποπτεία δεν μπορεί να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Ετσι, για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις , η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να ακολουθήσει το φετινό πετυχημένο μοντέλο αναπροσαρμογής των 10.000 τιμών ζώνης και να μονιμοποιήσει το ρόλο των πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων στο καθορισμό των αντικειμενικών αξιών.

Με μια τροπολογία- μαμούθ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μετάταξη των εισιτηρίων των συναυλιών σε ΦΠΑ 6%, το υπουργείο Οικονομικών:

Ξηλώνει τις επιτροπές που είχε προβλέψει πριν από ακριβώς έναν χρόνο, με το νόμο 4509. Τότε, λοιπόν, είχε προβλέψει ότι σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα συστήνεται επταμελής Πρωτοβάθμια Επιτροπή η οποία αποτελείται από έναν υπάλληλο της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, έναν υπάλληλο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), έναν μηχανικό της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκονται τα ακίνητα, έναν εκπρόσωπο της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, έναν εκπρόσωπο της εταιρείας «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.» (Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε.), έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και έναν πιστοποιημένο εκτιμητή, εγγεγραμμένο στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών στο πεδίο των ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών, ως μέλη, με τους αναπληρωτές τους.  Προφανής ήταν η πρόθεση να στελεχώσουν αυτές τις επιτροπές άνθρωποι της αγοράς.

Αναλαμβάνουν, το έργο του καθορισμού των τιμών ζώνης των ακινήτων πιστοποιημένοι εκτιμητές, γιατί υποτίθεται ότι καθίσταται πιο ορθή και άμεση η διαδικασία προσδιορισμού των αξιών.
Αλλάζει η σύνθεση της Δευτεροβάθμιας Τριμελούς Επιτροπής η οποία παρεμβαίνει, όπου δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν οι νέες Τιμές Ζώνης. Πρόεδρος της Επιτροπής θα εξακολουθήσει να τοποθετείται πάρεδρος του ΝΣΚ, ωστόσο τα μέλη γίνονται πιο «πολιτικά» πρόσωπα και συγκεκριμένα οι επικεφαλής της αρμόδιας Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, ενώ ο νόμος του 2017 προέβλεπε τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου της Α.Α.Δ.Ε. Προφανής στόχος, η ενίσχυση του πολιτικού φίλτρου στον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών, κάτι που άλλωστε έγινε και φέτος.

Συστήνεται εξαμελής επιτροπής σε κάθε Περιφέρεια, η οποία θα εισηγείται τους συντελεστές αυξομείωσης (συντελεστές εμπορικότητας), τη διαμόρφωση των Ζωνών άρα και αλλαγές σε αυτές, καθώς και τις Ζώνες που πρόκειται να ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Ιουνίου και θα ενεργοποιηθούν σε πρώτη φάση για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2019.

Παρακαλούμε περιμένετε ...