Στο «κόκκινο» οι ενοικιάσεις εξοχικών κατοικιών και των Airbnb λόγω εορτών

Στο «κόκκινο» οι ενοικιάσεις εξοχικών κατοικιών και των Airbnb λόγω εορτών

Οι πληρότητες σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς όπως η Αράχωβα, το Πήλιο, το Μέτσοβο και τα Καλάβρυτα προσεγγίζει το 100%

Ανάρπαστες έχουν γίνει οι εξοχικές κατοικίες και τα διαμερίσματα που έχουν ανέβει στην πλατφόρμα της Airbnb -και όχι μόνο- σε μερικούς από τους πλέον δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, με τη ζήτηση λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές να έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς παράγοντες, παρά το γεγονός ότι οι τιμές εμφανίζονται με «καπέλο» έως και 35% σε σύγκριση με εκτός εποχής περιόδους, πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν να νοικιάσουν είτε δωμάτιο, είτε ολόκληρο διαμέρισμα στην Αράχοβα, το Πήλιο, το Μέτσοβο ή τα Καλάβρυτα την περίοδο των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς. Κυρίως πρόκειται για Έλληνες, αφού όπως εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες, η χώρα μας υστερεί στο χειμερινό τουρισμό, με συνέπεια οι ξένοι να την επιλέγουν πρωτίστως για το καλοκαίρι, όπως αποδεικνύεται και από τα πρόσφατα στοιχεία του Insete Intelligence, βάσει των οποίων οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα για χειμερινό τουρισμό, αυξήθηκαν κατά μόλις 4.000 τη διετία 2016-2017 έναντι 870.000 που ήθελαν να γευτούν το ελληνικό καλοκαίρι.

Ειδικότερα, η πληρότητα στην Αράχοβα αγγίζει το 84% για ολόκληρα διαμερίσματα την περίοδο των Χριστουγέννων και 96% την Πρωτοχρονιά. Ακόμη πιο υψηλή εμφανίζεται η πληρότητα στο Μέτσοβο, φθάνοντας το 95% για τα Χριστούγεννα και 91% για την Πρωτοχρονιά. Αλλά και στα Καλάβρυτα η πληρότητα φθάνει το 88% για τα Χριστούγεννα και το 90% για την Πρωτοχρονιά, ενώ σημαντικά ποσοστά πληρότητας καταγράφονται επίσης σε Καρπενήσι, Πήλιο, Καϊμακτσαλάν, Τρίκαλα Κορινθίας, Καλαμπάκα και Βυτίνα.

Σύμφωνα με τους ίδιους κτηματομεσιτικούς παράγοντες «πολλοί ιδιοκτήτες που δεν κατάφεραν να πουλήσουν τα ακίνητά τους, αποφάσισαν να τα “ανεβάσουν” σε Booking και Airbnb. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό των κρατήσεών τους να προέρχεται σήμερα μέσα από τις επίμαχες πλατφόρμες». Επισημαίνεται, πως με βάση την AirDna, τη σελίδα δηλαδή που επεξεργάζεται στοιχεία της Airbnb, υπάρχουν περισσότερες από 400 ενεργές αγγελίες στο Πήλιο, 219 στην Καλαμάτα, 79 στο Καρπενήσι, 77 στα Καλάβρυτα, 63 στη Βυτίνα και 12 στο Μέτσοβο.

Όσον αφορά στο κόστος διαμονής, αυτό διαμορφώνεται σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλή- Ανδρέα Μπάκα, από 70 έως και 350 ευρώ την ημέρα για ένα διαμέρισμα και από 40 έως 140 ευρώ την ημέρα για ένα δωμάτιο. Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα που διεξάγει κάθε χρόνο η AirDna, στην Αράχοβα οι τιμές για μία βίλα κυμαίνονται από 120 ευρώ έως 300 ευρώ ημερησίως τα Χριστούγεννα και από 180 ευρώ έως 350 ευρώ την ημέρα την Πρωτοχρονιά, ενώ το κόστος διανυκτέρευσης σε δωμάτιο ξεκινά από 50 ευρώ και φθάνει μέχρι και 130 ευρώ ημερησίως στο ζενίθ των εορτών.

Στο Πήλιο, που θεωρείται ένας από τους πλέον δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, με τα χωριά Πορταριά και Μακρυνίτσα να συγκεντρώνουν περισσότερο το ενδιαφέρον, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 120 ευρώ και 275 ευρώ την ημέρα, ενώ στα Καλάβρυτα το κόστος υπολογίζεται σε 80 ευρώ έως και 165 ευρώ την ημέρα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...