Η Λερναία Ύδρα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

Η Λερναία Ύδρα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

Με νέα κίτρινη κάρτα απειλείται η κυβέρνηση από τους δανειστές στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Μοιάζουν με τη Λερναία Ύδρα. Ένα κεφάλι κόβεις δέκα ξεφυτρώνουν. Ο λόγος για τα κρατικά φέσια τα οποία ενώ θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί τον Αύγουστο με την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου έχουν αρχίσει πάλι να εμφανίζονται νέα χρέη. Ετσι η κυβέρνηση κινδυνεύει με δεύτερη κίτρινη κάρτα από τους δανειστές, για τη νέα γενιά των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν αρχίσει να συσσωρεύουν φορείς και οργανισμοί του  δημοσίου. Η μεταπρογραμματική δέσμευση του οικονομικού επιτελείου για μηδενισμό των οφειλών στο εσωτερικό της χώρας φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.

Τον Οκτώβριο του 2018 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου κατέγραψαν μικρή μεν αλλά νέα αύξηση φτάνοντας στα 2,621 δισ. ευρώ από 2,612 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο ενώ πιο ανησυχητικό είναι το εξής στοιχείο: για κάθε ένα ευρώ που πληρώνει το δημόσιο στους προμηθευτές του δημιουργεί νέο χρέος αξίας 2 ευρώ. Μάρτυρας σε αυτό που συμβαίνει είναι το Γενικό Λογιστήριο του κράτους που επιβεβαιώνει ότι τον Οκτώβριο εξοφλήθηκαν χρέη 82,1 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν νέες απαιτήσεις ύψους 164 εκατ. ευρώ.

Έτσι δύο εβδομάδες μετά το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου και των συστάσεων που απηύθυνε ο επικεφαλής των «19» Μάριο Σεντένο προς την ελληνική πλευρά για επιτάχυνση του ρυθμού αποπληρωμής αυτών των οφειλών, τα στοιχεία με τις πληρωμές που δημοσίευσε,  το Γενικό Λογιστήριο έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι συστάσεις να γίνουν εντονότερες στην δεύτερη κάθοδο των δανειστών στην Αθήνα που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιανουαρίου 2019 και η χώρα θα πρέπει να παρουσιάσει δείγματα γραφής για την πρόοδο που έχει σημειώσει σε αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου η εικόνα των χρεών του δημοσίου στο τέλος Οκτωβρίου έχει ως εξής:

  • Τα υπουργεία χρωστούν  114 εκατ. ευρώ.
  • Οι οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φθάνουν τα 263 εκατ. ευρώ
  • Τα χρέη των ΔΕΚΟ ανέρχονται στα 341 εκατ. ευρώ.
  • Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν υποχρεώσεις 799 εκατ. ευρώ  εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον ΕΟΠΥΥ.
  • Τα χρέη των νοσοκομείων φθάνουν στα 476 εκατ. ευρώ. Με τροπολογία πάντως που κατατέθηκε χθες στη Βουλή οι προμηθευτές των στρατιωτικών νοσοκομείων, του ΝΜΤΣ και των στρατιωτικών νοσοκομείων θα εξοφληθούν κατά προτεραιότητα και μάλιστα κατ΄ παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων για τις οφειλές που είχαν δημιουργηθεί από τις 4 Οκτωβρίου 2017 έως 31 Αυγούστου 2018.
  • Τα Νομικά Πρόσωπα έχουν  οφειλές 341 εκατ. ευρώ.
  • Σε 627 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φόροι που θα πρέπει να επιστρέψει το δημόσιο.
Παρακαλούμε περιμένετε ...