Στο «τραπέζι» της ΕΕ ο ευρωπαϊκός φόρος στους τεχνολογικούς κολοσσούς

Στο «τραπέζι» της ΕΕ ο ευρωπαϊκός φόρος στους τεχνολογικούς κολοσσούς

Η Γαλλία αποφάσισε ήδη να τον εφαρμόσει από την 1η Ιανουαρίου σε Google, Amazon, Facebook και Apple

Η πρόταση για την επιβολή ενός ευρωπαϊκού φόρου επί του κύκλου εργασιών των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου, που είναι γνωστές ως Gafa (Google, Amazon, Facebook, Apple), είναι «πάντα στο τραπέζι», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί την επομένη της απόφασης της Γαλλίας να τον επιβάλει από την 1η Ιανουαρίου.

«Ο φόρος αυτός είναι πάντα στο τραπέζι. Δεν τον εγκαταλείπω», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων στον τηλεοπτικό σταθμό RTL. «Πρέπει να κάνουμε το μέγιστο που μπορούμε έως τον Μάρτιο, για να καταλήξουμε σε αυτόν», πρόσθεσε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος έχει δηλώσει, ότι προσωπικά τάσσεται υπέρ του φόρου, ευχήθηκε επίσης «να καταλήξουμε σε μια λύση από κοινού έως το καλοκαίρι».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος είχε υπερασπιστεί χωρίς επιτυχία μέχρι σήμερα, τη θέσπιση ενός φόρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις Gafa, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα, ότι η Γαλλία θα αρχίσει να επιβάλλει τον φόρο αυτόν από την 1η Ιανουαρίου. Ο Λεμέρ είπε ωστόσο, ότι εξακολουθεί να ελπίζει, ότι ο φόρος θα υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο έως τον Μάρτιο.

«Η αποφασιστικότητά μας να εξασφαλίσουμε πριν από τον Μάρτιο του 2019 μια ομόφωνη ευρωπαϊκή απόφαση για μια Οδηγία, είναι ακλόνητη», διαβεβαίωσε.