Δισεκατομμυριούχος επενδυτής έχει κάτι να πει για το πώς πρέπει να λειτουργεί το σύγχρονο επιχειρείν

Δισεκατομμυριούχος επενδυτής έχει κάτι να πει για το πώς πρέπει να λειτουργεί το σύγχρονο επιχειρείν

«Νομίζω πως είναι ευθύνη κάθε γενικού διευθυντή, κάθε επιχειρηματία, να αναγνωρίσει πως το να έχεις κοινωνική συνείδηση είναι καλό για τη δουλειά, είναι καλή δουλειά»

Ο μεγιστάνας της επενδυτικής Mark Cuban έχει σήμερα περιουσία στα 3,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, όντας μεγαλομέτοχος σε χολιγουντιανές εταιρίες παραγωγής, πλατφόρμες βίντεο, κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και ιδιοκτήτης των DallasMavericks του NBA.

Ήταν επίσης πολύ γνωστός ως φανατικός φιλελεύθερος, υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς και του ακραίου ατομικισμού, μια σειρά από έννοιες που έχει αποτυπώσει εξάλλου στο χαρτί σε τόσα και τόσα βιβλία επενδυτικής και οικονομικής.

Μόνο που σήμερα έχει αλλάξει ρότα και, πλάι σε αρκετούς ακόμα κροίσους της επενδυτικής και μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, πιστεύει πως υπάρχει μια καλύτερη εναλλακτική στον αδίστακτο καπιταλισμό και το ανηλεές κυνήγι του κέρδους. Η δεκαετία μετά την οικονομική κρίση του 2008 του έδειξε, όπως λέει, έναν άλλο δρόμο.

«Ο καπιταλισμός βάλλεται στις μέρες μας. Και οι άνθρωποι έχουν μια προσδοκία και μια προοπτική για το τι είναι ο παραδοσιακός καπιταλισμός, που επικεντρώθηκε στο να βγάλεις λεφτά πρώτα, δεύτερα, τρίτα και τελευταία», είπε πρόσφατα σε συνέδριο των ΗΠΑ (2018 Ignition Conference).

«Και νομίζω πως είναι ευθύνη κάθε γενικού διευθυντή, κάθε επιχειρηματία, να αναγνωρίσει πως το να έχεις κοινωνική συνείδηση είναι καλό για τη δουλειά, είναι καλή δουλειά», καταλήγει. Ο Mark Cuban πάντα!

Ο Cuban έκανε μια επένδυση φέτος 1,1 εκατ. δολαρίων στην Paladin, ώστε να καθελκύσει πολιτικές κοινωνικής ευθύνης. Και λέει πως αυτό ενσαρκώνει τη σημερινή ματιά του για το τι είναι τελικά μια πετυχημένη επιχείρηση. Και αυτό κάνει πια και στο σόου που συμμετέχει, το γνωστό «Shark Tank» όπου νεαροί επιχειρηματίες παρουσιάζουν τις ιδέες τους σε ένα πάνελ επενδυτών αναζητώντας κεφάλαια, επενδύει αποκλειστικά σε προσπάθειες με κοινωνικό πρόσημο. Τον αντίκτυπο που θα έχει δηλαδή η επιχειρηματική ιδέα σε επίπεδο κοινότητας και υπαλλήλων.

Ακόμα και στο σκάνδαλο για σεξουαλική παρενόχληση στην ομάδα του, τους Dallas Mavericks, απάντησε με αποφασιστικότητα τον Μάιο, απολύοντας στη στιγμή όλους τους εμπλεκομένους και εκδίδοντας μια απολογία εξ ονόματός τους: «Νομίζω πως κάθε διευθύνων σύμβουλος πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη, γιατί αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύει ο καπιταλισμός», είχε πει με το μικρόφωνο μέσα στο γήπεδο.

Τελειώνοντας, πιστεύει πια ακράδαντα πώς μόνο μέσω καλών εταιρικών πρακτικών και κοινωνικής συνείδησης θα συνεχίσει να υπάρχει το σύστημα: «Όλα φαίνονται να κινούνται στην κατεύθυνση του ταιριάσματος του επιχειρείν με θετικό αντίκτυπο στον κόσμο και πιστεύω πως οι μεγαλύτερες εταιρίες που θα φτιαχτούν θα είναι αυτές που θα απαντούν αποφασιστικά σε αυτά τα ζητήματα που έχουν αγνοηθεί ιστορικά»…