Υποχωρεί η Ιταλία για να αποφύγει τις κυρώσεις: Μειώνει το έλλειμμα στο 2%

Υποχωρεί η Ιταλία για να αποφύγει τις κυρώσεις: Μειώνει το έλλειμμα στο 2%

Ο Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε μια νέα πρόταση

Προς γεφύρωση του χάσματος που τους χωρίζει οδεύουν Κομισιόν και Ιταλία. Ήδη, στη συνάντηση που έγινε σήμερα μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, φαίνεται να σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, όπως τουλάχιστον υπογραμμίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε μια νέα πρόταση, η οποία μειώνει το δημόσιο έλλειμμα της χώρας για το 2019 από το 2,4%, στο 2,04%, κάνοντας δεκτό το κύριο αίτημα της Κομισιόν για περιστολή των δαπανών. Ωστόσο, όπως τόνισε, τα δύο κύρια μέτρα της κυβέρνησης (βασικό εισόδημα και μείωση της συντάξιμης ηλικίας) θα εφαρμοστούν οπωσδήποτε.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να συνεχιστεί στην Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει αύριο.

«Ήδη κατά την πρώτη της εκτίμηση, μέσα σε λίγες ώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ουσιαστική και ιδιαίτερα σημαντική την πρότασή μας. Η κυβέρνησή μου θέλει να σεβαστεί την λαϊκή βούληση, αλλά χαρακτηρίζεται και από μια ξεκάθαρα λογική προσέγγιση», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

«Κόντε προχώρα, ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε την διαδικασία επιβολής κυρώσεων» υπογραμμίζει, στο μεταξύ, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο. Ενώ ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, σήμερα το μεσημέρι είχε δηλώσει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει πως δεν βλέπει τα τεράστια οικονομικά αιτήματα του Μακρόν και να γίνεται "ψείρας" με την Ιταλία».

Παρακαλούμε περιμένετε ...