Κοινωνικό μέρισμα: Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης και πότε θα δείτε τα χρήματα

Κοινωνικό μέρισμα: Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης και πότε θα δείτε τα χρήματα

Πόσες αιτήσεις εκκρεμούν και πόσο αναμένεται να είναι το μέσο ποσό που θα πάρει κάθε δικαιούχος

Βροχή έπεσαν οι… αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα στην σχετική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, koinonikomerisma.gr. Από αυτές, έχουν εγκριθεί πάνω από 1.000.000 αιτήσεις, έχουν απορριφθεί περίπου 346.000 και εκκρεμούν σχεδόν 327.500.

Η τελική διορία για όσους θέλουν να καταθέσουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα του 2018 είναι η Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου.

Η πληρωμή θα γίνει σε δυο ημερομηνίες. Για τους δικαιούχους που θα κάνουν έγκυρη αίτησ από τις 12 έως και τις 21 Δεκεμβρίου, η πληρωμή θα γίνει στις 28 Δεκεμβρίου.

Για όσες αιτήσεις έχουν εγκριθεί ήδη η πληρωμή θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ανάλογα και με την τράπεζα, κάποιοι δικαιούχοι θα μπορέσουν να δουν το ποσό του μερίσματος στους λογαριασμούς τους ήδη από αύριο (13 Δεκεμβρίου).

Τι θα πρέπει να προσέξετε όταν καταθέτετε την αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά την καταχώριση των στοιχείων τους στη σχετική πλατφόρμα, καθώς υπάρχουν σημεία που μπορεί να τους στοιχίσουν απόρριψη της αίτησης και μη είσπραξη του μερίσματος.

Ένα σημαντικό λάθος του συστήματος, που μπλόκαρε το κοινωνικό μέρισμα για χιλιάδες δικαιούχους, αφορούσε το αν ζουν ή όχι στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ Αναστάσιο Τάγαρη, το πρόβλημα εντοπίστηκε και οι δικαιούχοι πρέπει να κάνουν επαναξιολόγηση της αίτησης. Κάνοντας αυτόν τον επανέλεγχο θα δουν αν παίρνουν το κοινωνικό μέρισμα. Αν το σύστημα τους πετάξει πάλι έξω τότε σημαίνει ότι δεν έχουν πέντε εκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία χρόνια.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται επίσης στα στοιχεία για τη διασταύρωση του πεδίου του ΑΦΜ στο IBAN του λογαριασμού.

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως: «Σε περίπτωση που από λάθος δηλωθεί ενεργός λογαριασμός ΙΒΑΝ ο οποίος δεν ανήκει στο δικαιούχο ή συνδικαιούχο του μερίσματος (ανήκει δηλαδή σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ενδέχεται η πληρωμή να προχωρήσει κανονικά καθώς δεν είναι πάντοτε δυνατός ο έλεγχος του συνδυασμού του ΑΦΜ με το ΙΒΑΝ. Σε αυτή την περίπτωση θα εισπραχθεί το κοινωνικό μέρισμα από κάποιον άλλον. Απαιτείται επομένως μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση του πεδίου του ΙΒΑΝ».