Σε ποιους δρόμους της Αθήνας μπαίνουν μπουλντόζες για να κατεδαφίσουν κτίρια

Σε ποιους δρόμους της Αθήνας μπαίνουν μπουλντόζες για να κατεδαφίσουν κτίρια

Ποια κτίρια μπαίνουν στην λίστα των «προς κατεδάφιση» στο σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος

Κατεδαφίσεις κτιρίων σε πολύ κεντρικούς δρόμους, στην καρδιά της Αθήνας προβλέπει το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μπροστά στις μπουλντόζες μπαίνουν παλιά, ενεργοβόρα και ετοιμόρροπα κτίρια, στην Ομόνοια και τις περιοχές πέριξ αυτής.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι κατεδαφίσεις αφορούν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς το νέο σχέδιο αφορά στο κέντρο της Αθήνας για την ανάπλαση της πόλης με βάση τις νέες ανάγκες και την κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την Αθήνα του 2050. Με βάση τα αποτελέσματα και σε συνεργασία με τον δήμο θα γίνει ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός, στόχος είναι να μην αδικηθεί κανείς ιδιοκτήτης και για τον λόγο αυτό οι αποζημιώσεις θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες της σημερινής αξίας του ακινήτου ή να γίνει ανταλλαγή με μεγαλύτερης αξίας ακίνητα σε άλλη περιοχή.

Ως ενδεικτικές περιπτώσεις ο κ. Δημαράς ανέφερε τις περιοχές γύρω από την Ομόνοια και τις οδούς Σωκράτους, Σατωβριάνδου, αλλά και την περιοχή πέριξ της πλατείας Βάθη.