Φορολογική «βαρυχειμωνιά» μας περιμένει τον Δεκέμβριο

Φορολογική «βαρυχειμωνιά» μας περιμένει τον Δεκέμβριο

Τι πρέπει να πληρώσουμε έως τις 31 του μήνα - Πότε και τι πρέπει να δηλώσουμε στην Εφορία

Πλήθος φορολογικών υποχρεώσεων σηματοδοτεί για τους πολίτες ο Δεκέμβριος, με το Κράτος να φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία εντός του μήνα και έως και τις 31 Δεκεμβρίου έσοδα συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ μόνο από άμεσους φόρους.

Ειδικότερα, τον τελευταίο μήνα του χρόνου που ξεκίνησε σήμερα, εκτός από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και του ΦΠΑ, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματά τους, ενώ και οι πυρόπληκτοι της Αττικής οι οποίοι είχαν πάρει παράταση στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, καλούνται να πληρώσουν την 3η και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος. Εκτός όμως από τις πληρωμές, καλούμαστε να συμπληρώσουμε δηλώσεις και αιτήσεις για μία ακόμη σειρά φορολογικών υποχρεώσεων.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου καλούμαστε να πληρώσουμε:

- Την 4η και προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους περίπου 616 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή της δόσης μετά την 31η Δεκεμβρίου επιβαρύνεται με προστιμο 0,73% του ποσού της δόσης.

– Τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών για το 2019, τα οποία επιβαρύνουν πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογουμένους με το συνολικό ποσό των 1,1 δισ. ευρώ. Τυχόν μη πληρωμη τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου επιβαρύνεται με πρόστιμο στο διπλάσιο των αναλογούντων τελών από την 1η Ιανουαρίου.

- Την 6η και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα. Σε περίπτωση που η φορολογική δήλωσή τους υποβλήθηκε μετά τις 27 Ιουνίου, η δόση αυτή θα είναι η 5η και τελευταία.

- Την 3η και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

- Τον ΦΠΑ Οκτωβρίου για όσες εταιρείες τηρούν διπλογραφικά βιβλία (κυρίως Α.Ε.).

- Τις δόσεις των ρυθμίσεων οφειλών προς την εφορία.

Στο συγκεκριμένο μήνα εκτός από τις συνήθεις υποχρεώσεις, υπάρχουν και οι παρακάτω για τις οποίες πρέπει να δοθεί προσοχή:

1) Έως τις 12-12-2018 πραγματοποιείται η ηλεκτρονική δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών στο σύστημα taxisnet από δικαιούχους πληρωμής.

2) Έως τις 17-12-2018 πραγματοποιείται η υποβολή των καταστάσεων υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και Οικονομικών Συμφερόντων (Πόθεν Έσχες) έτους 2018.

3) Έως τις 20-12-2018 πραγματοποιείται η υποβολή της δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής τύπου Airbnb για αναχωρήσεις μισθωτών, που πραγματοποιήθηκαν κατά το μήνα Νοέμβριο 2018.

4) Έως τις 31-12-2018 πραγματοποιείται η υποβολή της αίτησης Α21 για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού.

5) Έως τις 31-12-2018 πραγματοποιείται η υποβολή των χειρόγραφων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, για τους λήπτες αγροτικών επιδοτήσεων που οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

6) Έως τις 31-12-2018 πραγματοποιείται η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος προηγουμένων ετών, από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων και των ιατρών του ΕΣΥ για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ.

7) Έως τις 31-12-2018 πραγματοποιείται η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή κατά το προηγούμενο έτος,

8) Έως τις 31-12-2018 πραγματοποιείται η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από τους κληρονόμους αποβιωσάντων φορολογούμενων.

9) Έως τις 31-12-2018 πραγματοποιείται η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, είτε επειδή επέστρεψαν στον εργοδότη αποδοχές ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, είτε επειδή ο εργοδότης, λόγω λάθους, εξέδωσε διορθωτική βεβαίωση ή τροποποίησε το αντίστοιχο αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών που υπέβαλε.

10) Έως τις 31-12-2018 πραγματοποιείται η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου 2018.

11) Έως τις 31-12-2018 πραγματοποιείται η υποβολή αιτήσεων χορήγησης αναστολής πληρωμής ΕΝΦΙΑ σε νομικά πρόσωπα.

12) Έως τις 31-12-2018 πραγματοποιείται η καταβολή του 1/4 του οφειλόμενου φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας και του 1/4 της εισφοράς επί του συναλλάγματος εταιρειών του άρθ. 25 του ν.27/1975.